[OSVRT] LAR na prekretnici

[OSVRT] LAR na prekretnici

7.9.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Prošli je četvrtak koncertom domaće skupine The Orange Strips na pozornici Kod špine završila Labin Art Republika, održana desetu godinu zaredom.

 

Premda je sastav poznat i izvan Hrvatske, prostor pred pozornicom nije pružao veličanstven prizor, ali već smo navikli da posljednje na programu bude puka formalnost već otpisane priredbe. A čovjek bi očekivao vatromet i "vidimo se sljedeće godine opet"!

Očigledno je da tu nešto nije u redu. Građani nisu žalili kritike na račun LARa u proteklom desetljeću i većina ih za nju ne mari. Manifestacija je zamišljena kao skup sadržaja koji će privući turiste u stari grad, prvih se godina čak naplaćivao ulaz, ali postalo je jasno da publiku čine domaći, a da gosti tek tu i tamo zalutaju. A ti domaći su bili oni koji i inače prate kulturne i zabavne događaje.

Ukratko, činilo se da je projekt promašen.

Grad je ipak bio uporan jer najgore od svega bilo bi da se tijekom ljeta ništa ne događa. Upornost se isplatila jer zadnjih godina turisti dolaze u grad u sve većem broju i može se reći da su ga napokon otkrili. Privuklo ih je, kao što bi svakoga, to što se nešto događa pa su i oni našli nešto što im se sviđa.

Daleko je to od Motovunskog filmskog festivala, pa čak i buzetske Subotine - LAR nije ljetna poslastica u ponudi čarobnog Poluotoka.

Nešto bi trebalo promijeniti, svjesni su toga i u Gradu.

Gradonačelnik Tulio Demetlika za jesen najavljuje javnu raspravu na tu temu.

- Potreban nam je stručni tim kojim ćemo definirati daljnje pravce razvoja i dizanje nivoa u kvaliteti i kvantiteti, kaže on. Konkretno? Jasno je da bi trebalo nastaviti aktiviranje poslovnih prostora u prizemljima i dodati nove lokacije održavanja priredbi.

Demetlika predviđa širenje na Pjacal, odnosno uključivanje projekta "Podzemni grad" i Mediteranskog kiparskog simpozija na Dubrovi te nastavak već započetog uključivanja rabačke rive. To znači da treba imati više novca, a vremena nisu sklona takvim zamislima.

Iskustvo u kulturnom turizmu pokazuje da je bolje organizirati manji broj skupljih projekata, nego veći broj jeftinijih, pa će u tom smjeru najvjerojatnije krenuti i LAR.

Demetlika smatra da bi LAR, osim Grada i njegovog TZ-a, trebali osmišljavati i sufinancirati ugostitelji, trgovci i iznajmljivači smještaja jer je zapravo posao Grada da animira, poziva i nudi. Opet, s obzirom na vremena, upitno je kako će se njima dopasti ta ideja.

Ono oko čega će se svi složiti je potreba za boljim marketingom labinske turističke ponude općenito, prije svega putem nacionalnih televizija. Tko je od silnih celebritija koji su ovog ljeta lutali našom obalom posjetio Labinštinu? Franka Batelić je dovela Ćorluku u Rabac, i to je bilo sve.

 

Robi Selan

 

lar labin art republika koncerti zabava osvrt demetlika LRM nmvn