Osvrt: Kontemplacija o labinskom turizmu

Osvrt: Kontemplacija o labinskom turizmu

23.5.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U razgovoru s članovima jedne od lista kandidirane na netom održanim izborima čuo sam ideju o tome kako stari grad uključiti u turističku ponudu Rapca, štoviše kako ga učiniti zasebnim turističkim brendom, kao što je to npr. Motovun. Kažu, treba ga pretvoriti turističko naselje tako što će svi njegovi prazni stambeni prostori biti pretvoreni u smještajne kapacitete, a gradska palača, u kojoj su smješteni uredi Grada i Županije, u hotel.

Svojedobno sam u ovoj kolumni pisao da starom gradi treba takav jedan objekt, ali mislio sam na bivšu apoteku koja je krajem 30-ih godina izgrađena kao hotel Roma. U drugoj sam spominjao mogućnost da gradska palača postane hotel, ali u kontekstu karnevala, odnosno pišući o tome kako su labinske maškare ove godine preuzimanje gradskih ključeva obavile na trgu u donjem Labinu. Naslov je bio "Zbogom stari grade" sugerirajući mogućnost da je ovaj dio grada na putu da postane mjesto na koje nitko ne ide ako ne mora, a sad se pitam bi li postao "zabranjeni grad" grad za domaće ako se ostvari ta radikalna ideja o njegovoj turističkoj valorizaciji.

S druge strane, ta ista lista, pa i neke druge liste i stranke, traže ukidanje rampi i slobodno parkiranje na rabačkoj rivi jer, vele, Rabac nije onaj pravi ako su s rive istisnuti domaći.

Koliko su u pravu imao sam prilike doživjeti u Palma de Majorci, gradu koji izgleda poput Opatije, a veličine Rijeke.

Iza hotela, u jednom skromnom parkiću naišli smo na neke ljude koji nam nisu izgledali normalno - to su bili domaći. Puni turistički doživljaj uključuje doživljaj autentičnog ritma života u mjestu boravka, što bi značilo da su mještani onakvi kakvi jesu sastavni dio turističkog proizvoda.

Ali, ne vrijedi li isto i za stari grad, pogotovo za gradsku palaču i institucije smještene u njoj? Zastave na pročelju secesijske zgrade, reprezentativni auto ispred nje, ljudi s aktovkama koji prelaze preko trga - mislim da oni turisti koji na njemu siđu s autobusa i gledaju oko sebe imaju dojam da nisu stigli gdje god.

A ideju o pretvaranju praznih zgrada unutar starogradske jezgre u tzv. dislocirane hotele podržavaju i oni koji se nisu eksponirali na ovim izborima. To bi vjerojatno imalo sinergijski učinak na povratak obrta u stari grad, a time i povećalo atraktivnost stanovanja u njemu. Posljedično, Labin Art Republiku ne bi posjećivali samo domaći, nego i stranci, što je bila prvenstvena namjera Grada kada ju je pokrenuo. Ono konkretno što će gradske vlasti ove godine učiniti ne bi li stari grad što više približile rabačkim turistima je vlastita autobusna linija koja počinje prometovati za tjedan, dva.

 

Robi Selan

 

 

turizam osvrt kontepliranje stari grad