Osvrt: Kocka bez uporabne dozvole

Osvrt: Kocka bez uporabne dozvole

28.3.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

"Što je ono", upitala me osoba koja rijetko boravi na Labinštini dok smo se vozili pored Dubrove. Odnosilo se to na veliku zelenkastu kocku na kraju parkirališta.

I kako joj odgovoriti nešto više od: Hm, ma to je nešto od MKS-a...

Školski odgovor glasio bi: to je budući Informativni centar Mediteranskog kiparskog simpozija  i Parka skulptura na otvorenom u kojemu se on odvija, odnosno budućeg muzeja skulptura na otvorenom. Bit će u funkciji nadgledanja simpozija, prodaje ulaznica za muzej, promotivnog materijala i publikacija te replika skulptura i grafičkih listova, a na katu će se nalaziti izložbeni prostor s maketama skulptura i crteža njihovih predložaka.

Zgrada nema uporabnu dozvolu, a da bi je mogla zatražiti treba joj samo jedna stvar - vanjski element klima uređaja. Procjena je da bi za to i stavljanje u funkciju svih infrastrukturnih uređaja bilo potrebno još oko 150 tisuća kuna. Do 2008. godine, otkada privlači pozornost u ovom obliku, u nju je utrošeno 2,4 milijuna kuna Ministarstva kulture. U MKS-u kažu da ove godine računaju na neka njihova sredstva, ali još ne znaju iznos.

Izgradnja je počela 2001. godine kada je dobivena građevinska dozvola. Potom se upotpunjavalo dokumentaciju i gradilo kako su i koliko novci pristizali. Osmislili su je Josip Diminić, utemeljitelj MKSa, i sadašnji predsjednik njegovog Stručnog savjeta Slavko Batelić, arhitekt koji je u MKS-u obavljano niz funkcija i koji ju je projektirao. Zgrada je zamišljena kao primjer moderne arhitekture s tradicionalnim elementima. Vanjski su joj zidovi od prozirnog, zatamnjenog stakla koje reflektira okolinu. Sličnih primjera ima diljem svijeta, a jedan od poznatijih je piramida u dvorištu pariškog muzeja Louvre.

Čelična konstrukcija koja drži staklene ploče izrađena je u Metalcu, labinskom poduzeću koje je, na žalost, otišlo u povijest. Tradicionalni element je kameni portal na ulazu, odnosno kamene erte karakteristične za istarske kuće nekada, a danas za agroturističke objekte. I malo matematike: staklenih kvadrata na svakom pročelju ima šest puta šest, jednako trideset i šest, pa ih je ukupno 144 jer ih nema na podu i na krovu, koji je metalni. Bridovi kocke dugi su devet metara, što daje 729 kubnih metara prostora.

Uspije li MKS ova godine dobiti uporabnu dozvolu, to ne znači da će zgrada biti stavljena u funkciju.

Prethodno bi 40 hektara Parka trebalo ograditi, najbolje suhozidom, i preimenovati ga u instituciju, tj. muzej. Ali, ni tu nije kraj - da bi muzej mogao funkcionirati cijele godine potrebno je izgraditi kuću MKS-a kako bi se i zimi moglo raditi i primati posjetitelje. Kada bi se sve to moglo ostvariti? Pa sjetimo se samo Spomenika rudaru - borcu, koji se približava trećem desetljeću nedovršenosti.

 

Robi Selan

 

mks mediteranski kiparski simpozij kocka dubrova slavko batelić arhitektura uporabna dozvola