[Osvrt] Gdje se okoristiti članstvom u EU-u?

[Osvrt] Gdje se okoristiti članstvom u EU-u?

17.1.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Katkada se po kafićima u žaru spontane rasprave o gospodarstvu može čuti tvrdnja da je sve ovo s čime Vlada maše, da su svi ti Plomini i Omble samo kupovanje vremena dok ne uđemo u EU i postanu nam dostupni strukturni fondovi, a onda će već nešto samo od sebe krenuti. Možda. Zapravo između strukturnih fondova i pretpristupnih fondova koje sada možemo koristiti nema velike razlike.

 

Gdje su Labin i okolica u toj priči?

 

Okolica se snašla bolje: Kršanci čekaju uporabnu dozvolu za cestu preko Čepićkog polja koja je uvrštena u IPARD program, Pićanci su prijavili asfaltiranje nerazvrstanih cesta, a Sv. Nedelja se sprema učiniti isto sa svojima. Izuzetak je Raša gdje nešto slično nije na vidiku.

Kršancima je ipak na kraju priče ostao neugodan okus u ustima. Papirologija je bila strašna, nisu imali svu potrebnu dokumentaciju i morali su podići kredit jer nisu imali osigurana sredstva u proračunu. Nakon što dobiju dozvolu, mogu očekivati dolazak komisije iz EU, nakon čega će im biti isplaćena vrijednost investicije, pa će im jedini trošak biti kamate na kredit. Samo što to nije puka formalnost, naprotiv, poznati su primjeri općina diljem EU koje su se zaletjele  s takvim projektima, pa su bankrotirale jer stroga komisija nije bila zadovoljna.

Kršan bi volio na isti način riješiti i kanalizaciju u Čepiću, ali još nema spremnu dokumentaciju. Grad zaostaje već zato jer se naseljima s više od devet tisuća stanovnika ne vraća cijela investicija, nego 70 do 80 posto njenog iznosa, što znači da je mudro računati da će pola ulaganja snositi sami.

Stoga će se ići projekt po projekt, godinu po godinu, počevši od 2014. godine. Najbliža je realizaciji istočna gradska obilaznica, odnosno njena prva faza, 15 milijuna kuna vrijedan krak od autobusnog kolodvora preko Streljane do spoja na cestu za Rabac. Lokacijsku dozvolu

ima i plinofikacija grada procijenjena na oko 32 milijuna kuna, a za četiri milijuna skuplji Dom za starije osobe takva će dozvola biti zatražena ove godine. Lukobran u Rapcu potrebno je samo nastaviti graditi, ali investicija teška 80-ak milijuna kuna za naš je grad nešto zahtjevniji poduhvat. U nešto dalju budućnost spadaju rekonstrukcija infrastrukturne mreže u starom gradu i konačno spuštanje šohtom u bivši rudnik, oba projekta po približno 38 milijuna kuna, obilaznica starog grada - 30 milijuna kuna, rabački pročistač u vrijednosti od 23 milijuna kuna, koliko rekonstrukcija odvodnje otpadnih voda u Donjem Labinu gdje je pročistač procijenjen na oko 17 milijuna kuna. U znanstvenu fantastiku spada Sportskorekreacijski centar Kršini iza autobusnog kolodvora procijenjen na 322 milijuna kuna. Možda do tada budemo toliko bogati da nam strukturni fond neće ni trebati.

 

Robi Selan

 

 

eu osvrt ipard čepićko polje