Osvrt: Fenomen Sanaderovske šminke na Labinštini

Osvrt: Fenomen Sanaderovske šminke na Labinštini

18.11.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Liječe li se lijepom frizurom i šminkom teške bolesti – pitanje je na koje nije teško dati odgovor, ali premijer dr. Ivo Sanader nudi upravo taj recept kao najbolje i najdjelotvornije sredstvo protiv teške gospodarske krize koja sve više zarobljava našu zemlju. Za razliku od većine razvijenih zemalja dugotrajne demokracije Hrvatska je zemlja u kojoj industrijska proizvodnja nije još ni blizu predratne, s oko milijun hektara neobrađenih poljoprivrednih površina, zemlja u kojoj se relativno spori rast održavao na velikom zaduživanju države, gospodarstva i stanovništva.

Stoga je svjetska financijska i gospodarska kriza trebala biti najbolji povod i prilika da se odgovori na pitanje kako defektno, neuređeno i demoralizirano hrvatsko društvo konačno skrenuti na pravi put ozdravljenja i osvješćenja.

 

Umjesto toga, nimalo bezopasnim zamrzavanjem plaća korisnika proračunskog novca na svim razinama, što se neminovno odražava i na primanja ostalih zaposlenih u strogo centraliziranoj zemlji te šminkerskim odricanjem od božićnih domjenaka i darova, Sanader i njegova koalicijska Vlada još jednom promašuju cilj.

I guraju Hrvatsku u još veću gospodarsku recesiju i neizvjesnost i prazniji proračun. Nije dvojbeno da se državni aparat na svim razinama ponaša rastrošno, ponašajući se kao da uzima novac iz vreće bez dna, pa je nužno njeno racionalno i štedljivo ponašanje, ali ne samo prigodničarski, kako sada to nudi Sanader, već svakodnevno, kao način brižljivog i skrbnog odnosa prema novcu poreskih obveznika.

 

Međutim, još je mnogo pogubnije ponašanje bujne državne administracije, dio koje je i administracija u prevelikom broju lokalnih samoupravnih zajednica, zbog kojeg se najizravnije i najpogubnije ugrožava normalan razvoj ove ratom i još više poraćem napaćene zemlje.

 

Nakon upozorenja stranog kapitala, ali i Europske unije da spora i korumpirana administracija usporava dotok stranog kapitala i time povećanja društvenog bruto proizvoda i otvaranja novih radnih mjesta, premijer je prije dvije godine inaugurirao “Hitrorez” kao odličan lijek za razbijanje takvog stanja. Međutim, administracija i dalje koči uzbrdo, jer da nije tako ne bi, samo primjera radi, povratnik iz Venezuele ni tri godine nakon što je propalu farmu u Čepiću kupio od lokalne samouprave, ulažući u njenu obnovu i opremu više od milijun eura, uzaludno čekao prijeko potrebne papire.

 

Bez njih ne može uvesti 600 grla goveda, godišnje proizvoditi oko 2,5 milijun litara mlijeka, koje sada uvozimo, te nemalu količinu mesa. Uz zapošljavanje najmanje 60-ak ljudi.

 

Da “Hitrorez”, kao sinonim reforme državne administracije, nije ostao tek na deklaratornoj i promidžbenoj razini, ne bi austrijski poduzetnik koji je nedavno za dva devastirana hotela u Rapcu platio više od tri milijuna eura, godinu-dvije čekao detaljni urbanistički plan, zatim razrješenje složene papirologije oko zemljišta, već bi s njihovom obnovom započeo odmah. Uz znatna ulaganja u građevinske radove i spoznaju da će turistički Rabac iduću sezonu dočekati s nekoliko stotina novih kreveta u visokokategoriziranim hotelima. I najmanje šezdesetak novih radnih mjesta. U samo dva sada na neodređeno vrijeme zamrznuta proizvodna projekta zaposlilo bi se najmanje 120 stanovnika ovog dijela Istre.

 

Zanimljivo, otprilike isto koliko i u tvornici kamene vune “Rockwool” u Potpićnu, gdje su ne samo svi papiri sređeni preko noći, već je dolazak ekološkog zagađivača naša država blagoslovila s poticajima teškim 17 milijuna eura! Može li se nakon ova dva primjera, kojih u cijeloj zemlji zasigurno ima mnogo više, mirno spas od još većeg zaduživanje i recesije potražiti u ponuđenim rješenjima Sanadera, ili su ovoj zemlji i narodu potrebni oni političari koji će o njenim ključnim problemima znati progovoriti na pravi način?

Nije li sada posljednji trenutak da se, bez teških potresa, jednom zauvijek uklone barijere brzom otvaranju novih gospodarskih sadržaja, rastu broja radnih mjesta, profita poduzetnika i realnih proračunskih prihoda? Svega onog što Sanader, kao prva osoba aktualne vlasti ne želi ili ne može vidjeti! (M. MILEVOJ)

Sanader gospodarstvo kriza recesija Hrvatska Rockwool Hoteli Istra i Fortuna Rockwool investicija strani kapital