Osvrt: Doista smo posebni!

Osvrt: Doista smo posebni!

5.12.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

LABIN - Samo dan nakon referenduma, na kojem su se Labinjani istaknuli kao posebnost jer su jedini stanovnici nekog hrvatskog grada koji su glasovi protiv s više od 70 posto, Labin je ponovo dokazao da je "republika za sebe". Riječ je o raspravi koja se na Vijeću vodila oko županijske deklaracije o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre, koja je na ostalim vijećima jedinica lokalne samouprave puka formalnost i prihvaća se jednoglasno.

Ovdje je oporba glasala protiv, uz suzdržani glas nezavisnog Darka Martinovića. Deklaraciju je napao klub SDP-ovaca. Jasmina Gruičić smatra da su građani dobro shvatili Vladin prijedlog Zakona o regionalnom razvoju, a kritizirala je tekst zbog toga što izbjegava spomenuti Rujanske odluke, zbog toga što se poziva na istarski narod, što je u suprotnosti s deklariranom multikulturalnošću i zato što mogućim referendumom unaprijed odbacuje predloženi zakon. Da je nepotrebno isticati istarski antifašizam u okviru hrvatskog antifašizma smatra i HDZovac Silvano Vlačić, koji je uz to upozorio da se deklaracijama ne rješavaju problemi te da će nabujali županijski birokratski aparat kad-tad trebati racionalizirati. Slično kao što je SDP-ovac Daniel Mohorović vladajućoj koaliciji IDS-HNS-HSU-BDSH predbacio da se nisu bunili protiv pristupa Istre Jadranskoj regiji, kojom predsjedava Ivan Jakovčić, tako im je Vlačić predbacio da se ne protive integraciji Vodovoda Labin u jedinstveni istarski vodovod.

- Pokažite mi gdje u tom dokumentu piše Istra! - zatražio je od SDP-ovaca gradonačelnik Tulio Demetlika.

Dodao je i to daje tekst deklaracije nastao usuglašavanjem svih stranaka i prihvaćen jednoglasno. William Negri iz Hrvatskih laburista mišljenja je da je deklaracija nepotpuna jer u njoj nema Liburnije, koja također čini Istru, ali kazao je da će podržati jer "Istra je stil života".

Ipak, nije. Slučaj je htio da nezavisni Mladen Bastijanić, koji smatra da su o deklaraciji najprije trebali raspravljati općine i gradovi, a potom Županija, počne spominjati povijest, što mu je hobi. Kazao je da su najstarije labinske obitelji Vlačić i Diminić. Negriju, kojemu se ta tvrdnja nije svidjela, rekao je da su njegovi došli u Labin "tek" 1520. godine.

Zbog tvrdnje da je starosjedilac u gradu "samo" 493 godine, Negri je uzviknuo da ga Bastijanić vrijeđa i zatim demonstrativno napustio sjednicu. Prethodno je Negri na aktualnom satu zaprijetio da će napustiti Vijeće ako ne bude istaknuta talijanska zastava. Taj nehotični propust je smjesta ispravljen.

 

Robi Selan

politika gradsko vijeće sdp ids politikanstvo demagogija jasmina gruičić demetlika talijanska zastava william negri osvrt