Osvrt: Dijete se vratilo materi

Osvrt: Dijete se vratilo materi

18.10.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ovih dana stari grad posjećuju posljednje, "završne" skupine turista. Dobro su došli, ali ugostiteljsko-turistički djelatnici od njih ne očekuju previše, jednako kao što ni oni ne očekuju bogzna što od ovog jesenskog izleta. Atmosfera je opuštena, nitko se ni zbog čega ne zabrinjava, pa ni zbog toga što je placa puna automobila unatoč jasno istaknutim znakovima zabrane parkiranja.

U Gradu kažu da je stanje takvo jer prometni redar na godišnjem odmoru i da će sljedeće godine biti drukčije jer će zaposliti još jednoga. Međutim, valja znati da se prometni redar cijeloga ljeta borio s onima koji parkiraju po trgu te da je masovnije ignoriranje zabrane, osobito popodne i navečer, počelo već u rujnu, s nastupom posezone. A valja znati i to da se kršenje zabrane ne odnosi samo na domaće, još nepriviknute članove EU-a, nego i na one stare, kao što su Talijani i Nijemci.

Čini se da vozači koji prvi put dođu na trg ne mogu razumjeti zašto bi parkiranje na tako prostranoj i arhitektonski otvorenoj površini bilo zabranjeno pa zabranu i ne primjećuju. Uostalom, i usred sezone je bila prihvaćena praksa zaustavljanja, odnosno čekanja na središnjem dijelu trga, što se nerijetko znalo otegnuti bez vozača prisutnog za upravljačem.

Zaključak nakon tri mjeseca prakse bio bi da je Titov trg "prirodno" parkiralište i da vozila na njemu nikome ne smetaju!

Placa je trebala biti oslobođena od vozila i predana na uživanje pješacima, a naplata parkiranja na parkiralištu Rialto trebala omogućiti gostima da uvijek nađu mjesta za svoje vozilo u njenoj blizini. Za domaće "škrce" koji ne žele plaćati (u koje ubrajam i sebe) bilo je predviđeno parkiralište kod groblja, a ako im se nije dalo pješačiti, obećavan im je prijevoz vlakićem.

Vlakić je otpao u startu, od njega nismo vidjeli ni v. Kod groblja su uglavnom parkirali turisti jer je besplatno, a k tome im je bilo zanimljivo pješačiti do staroga grada uz pogled na Rabački zaljev. S druge strane, neki su se od njih kao i mi, "škrci", snalazili parkirajući po "rupama" oko Rialta i na Presiki. A placa nije nikada, osim na dvjema feštama i Susretu klapa, vrvjela pješacima. Slična priča dogodila se s rampom na ulazu na Šetalište San Marco, koja je postavljana prije dvije godine da bi osigurala parkirna mjesta za stanare starogradske jezgre. Nakon što ju je Nepoznati Netko uporno skidao, ona danas stoji podignuta i nitko se zbog toga ne uzrujava. Pustimo, dakle, da se dijete vrati materi.

Robi Selan

parking parkiralište placa titov trg