[Osvrt] Cveta cveće u naše preduzeće

[Osvrt] Cveta cveće u  naše preduzeće

29.1.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

<

Nismo imali problema, izjavio je, hladnokrvnošću pokeraša, Ivan Franković u blic-intervjuu našem listu, upitan s kojim se nedaćama lokalna uprava lani suočavala. I, eto barem još neko vrijeme, ostao načelnikom Općine Pićan, premda ovakvo zapanjujuće originalno zafrkavanje javnosti ne pristoji nekome tko obavlja društveno odgovornu funkciju.

Frankovićeva benevolencija zapravo neodoljivo asocira na onu Šojića iz "Tesne kože". "Bogami, gospođe i gospodo, ne cveta cveće u naše preduzeće!", zborio je legendarni direktor na kolegiju firme, pa domalo ipak pozvao društvo da na tren zanemari financijske boljetice i posveti se tamanjenju odojaka "koje je Mile već izneo iz furune, a zna se da prasići nisu ništa naročito kad se o''lade".

U Frankovića je, doduše, negacija u startu ispala negdje po putu: njemu, čitamo, cvijeće cvijeta; ne žulja ga tijesna koža pa sije budistički mir iz naslona dobro plaćene načelničke fotelje. Baš kao da se poistovjetio s Općinom.

Valja mu ipak malo prekinuti tu nirvanu. Na stranu sad priče o krizi i njenoj refleksiji na proračun, o tromom državnom aparatu koji koči investicije i otvaranje radnih mjesta, o potrebi decentralizacije bez koje nema samostalne izgradnje nužne komunalne infrastrukture; zanemarimo sve te smetnje na koje se u inventuri 2012. uglavnom žale ostali lokalni kormilari u Istri.

Frankovića je dovoljno podsjetiti na činjenicu da Općini prijeti plaćanje visokih troškova parnice nakon što je izgubila spor na Trgovačkom sudu, tužeći Rockwoolovu tvornicu kamene vune zbog onečišćenja okoliša i zdravlja ljudi (uz traženje 15 milijuna kuna odštete). Najglasniji Frankovićev oponent u vijeću Branko Ružić, bivši općinski načelnik, upozoravao je na sjednicama - a nitko ga nije demantirao (!) - da troškovi već iznose oko milijun kuna te da će se udvostručiti ukoliko se općina žali na presudu (što je i učinila) i bude odbijena (odgovor na žalbu se čeka).

Barem se te opasnosti načelnik morao sjetiti. Pa i bez obzira na to što je Općinsko vijeće prošlog mjeseca utrostručilo komunalnu naknadu za Poduzetničku zonu Pićan - jug, u kojoj se nalazi Rockwool, pa će ta tvrtka godišnje, umjesto s 1,9 milijuna, lokalni proračun puniti s 5,7 milijuna kuna.

Koga briga što se taj novac umjesto u prijeteće troškove, po svemu sudeći, loše pripremljene tužbe (što su apostrofirali i sami vijećnici) mogla utrošiti na izgradnju vrtića, vodovoda, asfaltiranje prometnica, savjete načelniku za odnose s javnošću... Igor RADIĆ

ivan franković općina pićan pićan rockwool lokalni izbori izbori izbori 2013