[Osvrt] Bolesni od parkiranja

[Osvrt] Bolesni od parkiranja

6.2.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Možeš ti našem čovjeku pisati o zagađenjima zraka iz termoelektrane Plomin, prekomjernom izgaranju sumpor-dioksida, gradnji nove ugljenare, o upitnim prekrajanjima prostornog plana da bi se u zelenom pojasu posadila apartmanska naselja, ali njega će zasvrbjeti tek ako mu negdje zabranite besplatno parkirati.

Zasvrbjeti toliko da sam, bez nekakve udruge, inicira peticiju, građanski neposluh ili kakvu sličnu akciju. U Labinu je to postao običaj - čim gradonačelnik najavi da će na trgu ili kakvu drugu autima pretrpanu površinu poslati mrske naplatničare. Kao da nam smeta samo ono što izravno pogađa takujin. Malo se u takvim prilikama pitamo o svojim lošim navikama, notornoj želji da s tim vražjim oktancem uđemo u poštu, sud, kafić, frizeraj... I sam se uhvatih, nema tome davno, kako najprije auto parkiram kraj kolodvora, gdje je banka, pa pet minuta poslije njime odlazim do svega 200 metara udaljenog markata.

Labin se može prohodati u 15 minuta, ali nećeš majci, uvijek treba sparkati baš tu, tu i tu! Opalio sam si tresku, šutnuo u jarak taj glupavi običaj pa sad blitvu i osliće s tržnice do gepeka nosam nešto duže.

- Mogu ljudi pričati što hoće, ali nedavni potez vodstva Nogometnog kluba Rudar koje je svojim igračima naložilo da vozila ne smiju ostavljati ispred Gradskog stadiona na Zelenicama, jer tako zakrče nogostupe, može poslužiti kao primjer. Kada bi ostali poslodavci to učinili svojim djelatnicima, nek'' malo i oni protegnu noge, bilo bi manje problema, veli mi jedan poznanik.

Ima, međutim, situacija kada nam nije do cipelcuga, kada bi nam parking doista trebao biti što bliže; kada se prigovori građana na račun njegovog nedostatka ne mogu pripisati prometnoj razmaženosti. Dom zdravlja takav je primjer. Jer ondje ne idemo iz vica, nego zbog boljetice, dovoljno smoždeni da bismo još i lutali uokolo u potrazi za slobodnim mjestom.

 

- Tu su nogostupi uvijek puni automobila pa pješaci i mlade mame s kolicima moraju kolnikom. Kao da čekamo da netko ne nastrada. Vidim da pod mojim prozorom parkiraju i liječnici, valjda u strahu da će im u gužvi, tamo ispred Doma, netko ogrepsti vozilo, kazao nam je jedan od stanara tamošnjih zgrada čija parkirališta, unatoč znaku zabrane, također opsjedaju pacijenti.

 

Prometni redar još ljetos, čim je počeo raditi, ovdje je ispisivao najprije upozorenja, žuti karton, a potom i kaznu ako je netko po drugi put nepropisno parkirao na pločnik. Od toga se odustalo jer i u Gradu priznaju problem. Obećavaju da će se preseljenjem obližnjeg poligona autoškole na ledinu iza nogometnog stadiona oslobođena površina pretvoriti u veliko parkiralište. Razumsko rješenje. Bliže ne može.

 

Igor RADIĆ

 

 

parkiranje osvrt parking labin prometni redar nogostup nk rudar