Ostaje li Labin bez logopeda i psihologa?

Ostaje li Labin bez logopeda i psihologa?

17.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

»Izgledno je da pacijenti u labinskom Domu zdravlja ''Dr. Lino Peršić'' uskoro, nakon što već neko vrijeme s uputnicom ne mogu okulistu i ortopedu, neće moći ni na preglede kod logopeda i psihologa. Ostat će nam samo internist, psihijatar i kirurg«, upozorio je Klaudio Korva, predsjednik Gradskog odbora Hrvatske stranke umirovljenika, na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Podcrtao je da logopeda i psihologa plaća samo Grad, no ne i četiri općine na Labinštini.
- Osnivanjem Istarskih domova zdravlja sužene su usluge u ovdašnjem Domu zdravlja pa pacijenti sve češće moraju na specijalističke preglede u Pulu ili Rijeku, gdje zapravo odlaze dvaput, jer se prije valja ondje naručiti. Sve, doduše, mogu obaviti i lokalno, ali uz plaćanje. I radiolog na Dom zdravlja dolazi jednom tjedno pa se čeka na nalaze. Svime time, osim korisnika, nezadovoljni su i liječnici, medicinske sestre te popratno osoblje, kazao je Korva.
Napomenut će da, ukazivanjem na ozbiljnost situacije, žele potaknuti Grad i susjedne lokalne zajednice da, kroz dogovor s nadležnim institucijama, pronađu mogućnost za povećanje dosadašnje potpore i zadržavanje usluge specijalističkih pregleda. Smatra da labinski Dom zdravlja treba potpomoći prvenstveno u rješavanju nagomilanog duga koji, napomenuo je, iznosi oko pet milijuna kuna. Dijaliza je, kaže Korva, u minusu otkad ne dolaze pacijenti s Cresa, a isto prolazi i stacionar, usprkos 172 kune, koliko boravak dnevno plaćaju korisnici.
- Grad bi, prije svega, trebao smanjiti komunalnu naknadu od oko 250 tisuća kuna, i to po uzoru na druge istarske sredine gdje je taj namet zdravstvenoj ustanovi kudikamo manji, predlaže Korva, ističući da stoji iza svih iznesenih podataka.
HSU-ovci su - iznoseći brojke o 3.300 umirovljenika u Gradu te 6.800 na Labinštini - istaknuli da se starije generacije najbolje sjećaju nekadašnje kvalitete usluga ovdašnjeg Doma zdravlja. Danas bi se za te pacijente, sugeriraju, mogla barem opremiti prostorija s telefonom i faksom te osobom koja će im pomagati u slanju uputnica za narudžbu.

I. RADIĆ

 

 

Dr. Počekaj: Za specijaliste potrebna dodatna pomoć lokalne zajednice

Iako naglašava pomoć Grada Labina, posebno u sufinanciranju Hitne medicinske pomoći, ravnateljica Istarskih domova zdravlja, doktorica Anđela Počekaj slaže se da, zbog manjka novca, bez doprinosa lokalne zajednice nema napretka za zdravstvo. Jer, veli, za zadržati ikojeg specijalista, koji su dosad bili na teret domova zdravlja, valja pronaći sredstva.


- Logoped i psiholog već oko 14 godina ne spadaju u primarnu zdravstvenu zaštitu i zbrinuli smo ih po svim ispostavama osim u Labinu gdje je, do reorganizacije domova zdravlja prije četiri godine, vrijedila politika »Sve daj, ne brini o novcu!« pa otud i tadašnji dug od oko tri milijuna kuna koji je sada, istina, narastao na oko pet milijuna kuna. Prije dvije godine dogovorili smo se s Gradom oko logopeda i psihologa pa, kad su se već oni dosad održali, trebala bi nam dodatna financijska pomoć, pojašnjava Počekaj, ističući da su te liječnike dosad koristili i u medicini rada.


Po njoj su negodovanja umirovljenika, kao najčešćih pacijenata, razumljiva budući da, kako reče, danas može glasno reći ono što prije nije – da je zdravstvo usluga koja ima svoju cijenu – pa će svaka uskrata naići na reakciju.

doma zdravlja anđela počekaj klaudio korva politika izbori2009 dom zdravlja lino peršić