Osnovna škola u Čepiću kao ni obje područne škole u Kršanu i Šušnjevici bez ijednog prvašića

Osnovna škola u Čepiću kao ni obje područne škole u Kršanu i Šušnjevici bez ijednog prvašića

1.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Kada se nakon ljetnih praznika u ponedjeljak oglasi prvo školsko zvono, u istarske osnovne škole krenut će 14.682 učenika, od kojih i 1.706 prvašića, gotovo jednako kao i lani, kada ih je upisano 1.714. Ipak, škole u Istri svejedno će "izgubiti" 200-tinjak učenika. Naime, lani je u školskim klupama sjedio ukupno 14.921 osnovnoškolac.

Razlog drastično manjem broju djece u 48 matičnih i 62 područne škole je taj što je osme razrede završilo više od 2.000 učenika, mnogo više no što je novih školaraca u prvim razredima.

U Uredu državne uprave Istarske županije ističu da su podaci o broju učenika privremeni, a konačne očekuju nakon prvog dana škole, u ponedjeljak.

- Osobito prvašića može biti nešto više, što će se vidjeti kada počne nastava te očekujemo da ćemo dostići lanjske brojke. U zadnje četiri godine broj prvašića se kretao između 1.700 i 1.800 te možemo reći da stagnira, ali taj je broj djece zaista mali za Istru. Veliki pad dogodio se ranijih godina. Iz osmog razreda lani je izašlo 2.027 učenika, a sredinom devedesetih upisivali smo u prve razrede po 2.500 učenika, upozorava Marija Ivić Kačan, voditeljica Odsjeka za prosvjetu.

Najveći pad nataliteta vidljiv je u seoskim školama, a u čak njih šest ove godine nemaju niti jednog učenika u prvom razredu. Zbog malog broja đaka još je prije dvije godine zatvorena područna osnovna škola u Karigadoru pa sada svi učenici odlaze u matičnu školu Rivarela u Novigradu. Iako je škola zatvorena samo privremeno, ni ove godine neće otvoriti svoja vrata jer još nema ni jednog prvašića.

Ni jednog učenika u prvom razredu nema i Osnovna škola u Čepiću kao ni obje područne škole u Kršanu i Šušnjevici, bez prvašića je i područna škola u Livadama te škola Mondelako, koja spada pod rovinjsku OŠ Vladimira Nazora.

Škola s najmanjim brojem učenika, točnije sa samo jednim osnovnoškolcem, polaznikom četvrtog razreda, ona je u Koromačnu. U toj školi već tri godine nisu upisali ni jednog prvašića, ali ih očekuju u sljedećoj.

Samo jedan prvašić upisao se u školu u Babićima, koja spada pod umašku maticu, a jedan učenika je i u prvom razredu u područnoj školi na talijanskom jeziku u Balama. Dvaput više, odnosno dva učenika u prvi razred upisano je u područnoj školi na talijanskom jeziku u Šišanu, gdje lani nisu imali ni jednog prvašića. Ova škola, koja spada pod pulsku "Giuseppina Martinuzzi", sa svega tri đaka zauzima drugo mjesto u Istri po (malom) broju učenika.

Svega će dvoje prvašića krenuti u školu u Oprtlju, a toliko ih je i u prvim razredima područnih škola u Momjanu, Rapcu, Svetom Martinu, naselju Juricani te u Lanišću, gdje čitava škola, od prvog do četvrtog razreda, broji pet učenika. Dok lani nisu upisali niti jednog đaka u prvi razred, ove godine se u područnoj školi na talijanskom jeziku u Bašaniji mogu pohvaliti da ih imaju četiri. Time će ukupno u školske klupe sjesti devet đaka.

Kakva će biti sudbina seoskih škola, koliko će se od njih zatvoriti, hoće li opstati unatoč malom broju učenika ovisi o mreži škola koju izrađuje Županija zajedno s gradovima, a konačnu odluku donosi Sabor. (Piše Maša JERIN)

 

škole ministarstvo obrazovanja OŠ Ivan Goran Kovačić prvašići demografska slika