Osnovna škola `Ivo Lola Ribar` dobila dijamantni status Ekoškole

Osnovna škola `Ivo Lola Ribar` dobila dijamantni status Ekoškole

26.8.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Nakon brončanog, srebrnog i zlatnog, Osnovna škola `Ivo Lola Ribar` dobila je najviši, dijamantni status Ekoškole!

U međunarodni program Ekoškole škola je uključena od 2006.godine i od tada uspješno provode različite eko programe i projekte. Uz obilježavanje neizostavnih Dana kruha i plodova Zemlje, Dana kravate, Dana planeta Zemlje i Svjetskog dana voda nerijetko smo osmišljavali i provodili svoje projekte. Dio njih bio je posvećen očuvanju kulturne baštine, a dio njih ekološkim temama poput odvojenog prikupljanja otpada, zaštite Jadranskog mora, ljekovitog i samoniklog bilja našeg kraja,… Školski djelatnici u suradnji s učenicima, njihovim obiteljima i lokalnom zajednicom kontinuirano uređuju školske okoliše. Potiču i podržavaju razne inicijative vanjskih suradnika u edukaciji učenika o ekološkim temama poput zaštite okoliša, gospodarenja otpadom, prevencije požara,….

Ovaj se program provodi u cijeloj školi, u razrednoj i predmetnoj nastavi, u matičnoj i svim područnim školama od kojih svaka na svoj način daje svoj doprinos njegovoj održivosti o čemu redovito izvještavamo putem školskih mrežnih stranica.

`Zahvaljujemo se kreativnim i poduzetnim učiteljicama i njihovim učenicima, ravnatelju i ostalim djelatnicima Škole, roditeljima i obiteljima naših učenika koji se aktivno uključuju te vanjskim suradnicima. Posebno se zahvaljujemo i lokalnim zajednicama Gradu Labinu i Općini Kršan koje podržavaju provedbu ovog programa.

Međunarodni program Ekoškole je razvila Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE), a nacionalni koordinator je Udruga Lijepa Naša. Status Ekoškole je sustav nagrađivanja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Škole koje ispune postavljene kriterije i koje brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, nakon iscrpnog dokumentiranja istog, dobivaju povelju o statusu Međunarodne Ekoškole i Zelenu zastavu sa znakom Ekoškole kojeg obnavljaju svake dvije godine`, poručuju koordinatorice programa Ana Durbić Malinarić i Hana Šiljan Bembić.oš ivo lola ribar ekoškola