Osnovan tim za darovite u Srednjoj školi Mate Blažine Labin

 Osnovan tim za darovite u Srednjoj školi Mate Blažine Labin

27.8.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U Srednjoj školi Mate Blažine Labin 24. kolovoza 2023. godine osnovan je Tim za darovite u okviru suradnje na projektu InnoLab istarskog centra za darovite (InnoLab ISCEDAR). Projekt InnoLab ISCEDAR provodi se u suradnji sa Županijskim stručnim vijećem za izvannastavne aktivnosti Istarske županije za osnovne i srednje škole (voditeljica je Amneris Ružić Fornažar, profesorica iz Srednje škole Mate Blažine Labin) i Zakladom InnoLab iz Zagreba te predstavlja polivalentnu platformu za okupljanje učitelja i nastavnika iz osnovnih i srednjih škola Istarske županije u području darovitosti, a u okviru izvannastavnih aktivnosti u području STEM-a, kulture i umjetnosti, poduzetništva te području društvenih znanosti i jezika. Cilj InnoLab centra izvrsnosti za darovite jačanje je kapaciteta za osnivanje lokalnih centara izvrsnosti u osnovnim i srednjim školama dionicima u Istarskoj županiji.

Tim za darovite osnovan je sukladno Smjernicama za rad s darovitom djecom i učenicima Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Ravnatelj Srednje škole Mate Blažine, profesor Đani Žufić, u uvodnom je govoru pozdravio članove Tima i istaknuo značaj uloge obrazovnog sustava u identificiranju i razvoju potencijala svih učenika. Voditeljica školskog Tima za darovite, profesorica Amneris Ružić Fornažar, koja je ujedno i voditeljica Županijskog stručnog vijeća za izvannastavne aktivnosti, istaknula je da je jedna od uloga Tima za darovite poticanje darovitih mentora u području STEM-a, kulture i poduzetništva na osobni i profesionalni razvoj uključivanjem u ciljane programe stručnog usavršavanja i mentoriranje mentora kako bi što kvalitetnije mogli raditi s darovitim učenicima.

 
Tim za darovite Srednje škole Mate Blažine Labin: vanjski suradnik mr.sc. Barbra Kristofich Ambruš, dipl. psih. - prof., Amneris Ružić Fornažar, prof. hrvatskog i talijanskog jezika – mentor, Nedeljko Mandić, prof. fizike – savjetnik, Roberta Germin Mileta, prof. matematike - savjetnik, Olivera Tadić, dipl. ing. kemijske tehnologije - savjetnik, Đani Žufić, ravnatelj Srednje škole Mate Blažine, Ivica Komadina, dipl. ing. elektronike - savjetnik, (Orijana Tenčić, dipl.oec. – mentor)

 

InnoLab istarski dani astronomije u okviru Festivala znanosti u Labinu, STEM program Arhimed za darovite u području matematike i fizike, Globe program za održivi razvoj okoliša, InnoLab MatLab, program Gren po šolde (Making Money), samo su neki od programa u kojima sudjeluju ili su ih inicirali mentori Tima za darovite iz srednje škole.

 

Prisutne je pozdravila upraviteljica Zaklade InnoLab, mr. sc. Barbra Kristofich Ambruš, istaknuvši važnost kontinuiranog uvođenja inovativnih programa u nastavu i izvannastavne te izvanškolske aktivnosti, kao i ulogu jačanja kapaciteta škola suradnjom sa znanstveno-istraživačkim institucijama i neprofitnim organizacijama.

Voditeljica Tima u zaključnom je dijelu osnivačkog sastanka istaknula da će tim za darovite među prvima u Hrvatskoj pokrenuti sustavno identificiranje i uključivanje darovitih u razvojne programe pod sloganom I ja sam darovit te povezivanje darovitih učenika s gospodarstvom i otvaranje mogućnosti za njihovo stipendiranje tijekom srednjoškolskog obrazovanja i nastavka školovanja na akademskim institucijama. Identificiranje potencijala učenika na znanstvenoj osnovi uz validirani psihologijski instrumentarij u Srednjoj školi Mate Blažine Labin započelo je programom Cool karijera - Budi cool, odaberi karijeru za profesionalno usmjeravanje učenika završnih razreda srednje škole za odabir studija, a program se s istim ciljem nakon uspješnog provođenja u dvije osnovne škole s Labinštine planira nastaviti provoditi i u drugim osnovnim školama izvan Labina. Program je inicirala te provodi u suradnji sa školama Zaklada InnoLab. Program za darovite nastavak je primjene znanstvenog pristupa u kojem se psihologija kao znanost afirmira primjenom znanstvenih metoda u praksi u programima za mlade i socijalno ranjive skupine.

tim za darovite innolab đani žufić nedjeljko mandić stem amneris ružić fornažar olivera tadić ivica komadina roberta germin mileta