Osniva se udruga “Kova je nasa”

Osniva se udruga “Kova je nasa”

10.9.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Devet godina nakon što se i službeno zatvorio posljednji rudnik Istarskih ugljenokopa u Tupljaku, što je ujedno bio i posljednji rudnik kamenog ugljena u Hrvatskoj, ovog će se petka u Gradskoj vijećnici osnovati Udruga “Kova je nasa”, osnovni cilj koje će biti očuvanje rudarske tradicije na Labinšćini, duge gotovo četiri stoljeća.

U prijedlogu statuta navodi se da sve pravne i fizičke osobe mogu biti članovi udruge, svi oni kojima je pri srcu rudarska tradicija, a ne samo bivši rudari i zaposlenici Istarskih ugljenokopa. Istim se dokumentom predviđa svečano obilježavanje 2. ožujka 1921. godine, događaja kasnije poznatog pod nazivom Labinska Republika, kao i blagdana svete Barbare – 4. prosinca. Također, svake godine polagat će se vijenci na središnji križ na gradskom groblju u sjećanje na katastrofu u labinskom rudniku sredinom 1948. godine, kada je poginulo najmanje 70 rudara, među kojima je bilo i njemačkih zarobljenika.

Naziv udruge “Kova je nasa” vezuje se uz povijesni bunt rudara 2. ožujka 1921., a označava ondašnju kratku samoupravu rudara ugušenu u krvi. Uz slogan “Rudnik je naš” četrdesetak godina kasnije djeca labinskih rudara uz te riječi dodali su nastavak “a beci so vrajzi”, što simbolizira vječiti nepovoljni status kopača crnog zlata, od čega su najmanje koristi imali Labinjani i Labinšćina. (MM)

Labinska republika Tupljak Kova je nasa udruga kovari rudnik