Osmeročlana labinska delegacija za jedan cvijet (Napomena: "Koliko je birokrata potrebno za ubrati jedan cvijet?" - odgovore ostavite u komentaru)

Osmeročlana labinska delegacija za jedan cvijet (Napomena: "Koliko je birokrata potrebno za ubrati jedan cvijet?"  - odgovore ostavite u komentaru)

29.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sedmero ljudi činilo je delegaciju koja je u ime Vrsara stigla na Dane hrvatskog turizma u Bolu na Braču po brončani Plavi cvijet, koji je ta destinacija i ove godine dobila za uređenost turističkog mjesta do 10.000 stanovnika. Broj putnika u Bol doznali smo od direktorice Turističkog ureda Natalije Vugrinec, potaknuti zapažanjem pojedinih novinara da je delegacija Vrsara brojem iskakala od većine ostalih koje su proteklog tjedna došle preuzeti laskave nagrade Hrvatske turističke zajednice na glavni turistički skup u Hrvatskoj.

No, labinska je delegacija, kojoj je uručen Zeleni cvijet sa srebrnim znakom, bila još brojnija - osam predstavnika! Uz gradonačelnika Tulija Demetliku, koji je ujedno i predsjednik TZ-a, o trošku gradske blagajne putovali su njegov zamjenik, tajnica, referent za komunalne poslove i direktor komunalnog poduzeća 1. maj, a TZ je snosio troškove dva člana svog vijeća te fotografa.

Vrsarsku delegaciju činili su, uz Vugrinec, predsjednik TZ-a, savjetnik u Turističkom uredu, općinski načelnik koji je ujedno član Turističkog vijeća (on je nagradu i preuzeo), potom član Uprave komunalnog poduzeća koji je i član Skupštine TZ-a te zamjenik općinskog načelnika i pročelnik općinske uprave. Usporedbe radi, napomenimo da su rovinjsku delegaciju činila samo dva člana - direktorica TZ-a i dogradonačelnik. Rovinjci su, naime, išli preuzeti srebrni Plavi cvijet i Turistički cvijet, koje dodjeljuju HTZ, HRT i Hrvatska gospodarska komora.

Za prvih petero vrsarskih putnika trošak je podmiren iz budžeta TZ-a, dok su zadnja dvojica putovala na trošak Općine, otkrila je Vugrinec, dodavši da se u proračunu TZ-a svake godine predvidi stavka za Plavi cvijet. Ove godine iznosi 35 tisuća kuna te se njome pokrivaju večere za ocjenjivačku komisiju, završna večera koja obično bude u Vrsaru, promidžba vezana uz Plavi cvijet te troškovi odlaska po nagradu, koju je Vrsar gotovo bez iznimke dobivao. Na ovogodišnje putovanje i dva noćenja delegacije u Bolu, kad se zbroje računi, otići će četvrtina te stavke.

"I Općina i TZ i komunalno poduzeće Montraker podjednako su zaslužni za uređenost mjesta i nagradu koja nam je pripala, i nitko nije neopravdano došao na dodjelu. Smatram da nismo pretjerivali s troškovima, čak su mi rekli da sam škrta. Inače, boravak u Bolu koristan nam je zbog brojnih stručnih skupova, prilike za edukaciju te uspostavljanje kontakata, među njima i sa samim ministrom turizma. Smatram da ove godine doista nismo iskočili iz okvira prihvatljivog, naročito zato što nismo odlazili ni na kakve ručkove i večere mimo onoga što smo imali u hotelu", iznijela je Vugrinec.

Napominje da troškovi po ovoj stavci znaju varirati - na lanjsku je dodjelu također otišla veća grupa, no budući da se skup održavao u mnogo bližoj Opatiji, svi su se istoga dana vratili kući pa nije potrošeno gotovo ništa. Ranijih je godina, za mandata bivšeg direktora, bio običaj da na Dane turizma odlazi i brojnija grupa, u kojoj su o trošku vrsarskog TZ-a nerijetko putovali i novinari, mahom porečki dopisnici Glasa Istre i lista La Voce del Popolo.

Troškovi smještaja labinskih predstavnika iznosili su osam tisuća kuna, što s dnevnicama za dva i pol dana daje ukupni trošak od 11.400 kuna. I gradonačelnik Demetlika smatra da su na Brač otišli svi koji su zaslužni za nagradu koju je Labin dobio, kao i da su ovakvi skupovi najbolja prilika za razmjenu iskustava, što je nužno ako se dostignuta kvaliteta želi održati i unaprijediti. Stoga su, po njegovu mišljenju, utrošena sredstva potpuno opravdana. (M. DODIĆ, R. SELAN)

Zeleni cvijet Labin TZ Turistička zajednica nagrada demetlika brač delegacija