Oskar znanja svečano dodijeljen državnom prvaku iz informatike Karlu Frankoli i njegovom mentoru Eleru Diminiću

Oskar znanja svečano dodijeljen državnom prvaku iz informatike Karlu Frankoli i njegovom mentoru Eleru Diminiću

1.7.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Agencija za odgoj i obrazovanje, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Hrvatskog sabora i u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom zajednicom županija organizirala je 28. lipnja 2018. u Zagrebu  svečanu dodjelu Oskara znanja državnim i međunarodnim prvacima.


Najznačajnijom nagradom i priznanjem u obrazovanju Oskarom znanja za osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju nagrađena su 202 učenika osnovnih i srednjih škola i 179 mentora, učitelja i nastavnika koji su ih pripremali i pratili na natjecanjima. Za osvojeno jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima nagrađen je 81 učenik i 43 mentora. Višestruki prvaci, 37 učenika koji su ostvarili iznimne rezultate na više državnih i međunarodnih natjecanja, nagrađeni su posebnom nagradom, digitalnom kamerom.


Na svečanosti, održanoj na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, čestitke nagrađenima uputili su prodekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Jurica Pavičić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, izaslanica predsjednika Vlade ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Sanja Putica  i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da je s ponosom prihvatila pokroviteljstvo te kazala da ovakvi projekti moraju imati punu potporu svih društvenih snaga zbog promicanja izvrsnosti, znanja i pozitivnog natjecateljskog duha među mladima. Treba poduprijeti upravo ovakve nagrade koje sustavno prepoznaju izvrsnost naših učenika na brojnim međunarodnim i domaćim natjecanjima znanja, dodala je te podsjetila da konstantno ističe i zagovara potrebu provedbe obrazovne reforme koju smatra jednim od ključnih nacionalnih projekata, neophodnog za rast i razvoj ne samo gospodarstva, nego i društva u cjelini.


Iznad svega držim kako obrazovna reforma mora uključiti suvremeni način učenja, učenja za život, a ne za ocjenu. Učenja koje podrazumijeva razvoj logičnog razmišljanja, zaključivanja i primjene znanja, a nikako reprodukciju podataka. Samo ćemo tako dobit na tržištu rada mlade ljude koji spremno dočekuju promjene i interdisciplinarnost koju današnji svijet razvoja podrazumijeva. Obrazovani mladi ljudi naš su iznimno vrijedan kapital koji ne smijemo olako prepustiti individualnim uspjesima i neizvjesnoj budućnosti, odnosno obrazovati ih i ulagati u njih, a onda ih pustiti da traže posao u inozemstvu - naglasila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak  čestitavši nagrađenima i njihovim mentorima na izvrsnosti naglasila je da jedino izvrsnost može Hrvatsku probuditi iz letargije. Za nju kao ministricu obrazovanje, istaknula je,  dodjela Oskara znanja je najvažnija proslava u cijeloj godini s obzirom da su pod svijetlima reflektora učenici koji predstavljaju budućnost, i to svijetlu budućnost. Istaknula je i da je Ministarstvo ove godine, u odnosu na prošlu, učetverostručilo sredstva namijenjena za podršku darovitim učenicima.
Kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, saborska zastupnica Sanja Putica nagrađenima je poručila da želi da u budućnosti svojim primjerom budu temelj razvoja države i njezinog prosperiteta, posebice obrazovnog sustav kojeg treba unaprijediti i modernizirati, ali i sačuvati temeljne vrijednosti koje ova država baštini.
Čestitke nagrađenima uputila je i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković te ih pozdravila  u ime Agencije za odgoj i obrazovanje i viših savjetnika, koji su s puno truda i posvećenosti organizirali državna natjecanja.Cijeli tekst na ssmb.hr
matemtika natjecanje marko damjanić karlo frankola mateo dobrić oskar znanja prvak