Osigurano 9,42 milijuna kuna za djecu s teškoćama u razvoju u Pazinu, Poreču, Labinu, Rovinju i Umagu

Osigurano 9,42 milijuna kuna za djecu s teškoćama u razvoju u Pazinu, Poreču, Labinu, Rovinju i Umagu

31.8.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u pazinskoj gradskoj upravi objavljeno je da je za rad 40 pomoćnika u nastavi na rok od četiri godine odobreno ukupno 9.422.774 kuna za rad u školama u Pazinu, Poreču, Labinu, Rovinju i Umagu.

Plod je to, istaknuo je Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina kao nositelja projekta, zajedničkog rada gradova – osnivača osnovnih škola na području Istarske županije i treći u nizu projekt za istu namjenu, nakon što su projekte prijavljivali prethodnih godina u suradnji s Istarskom županijom i Gradom Pulom. Ove godine iz Europskog socijalnog fonda nositelju projekta Gradu Pazinu, odobreno je za slijedeće četiri godine bespovratnih 8.000.000 kuna, a ostatak sredstava u iznosu od 1.422.774 kuna će podmiriti gradovi iz svojih proračuna, što je predstavljalo i njihovu obvezu, prilikom prijave. Ukupan udio financiranja je podijeljen na 85% iz Europskog socijalnog fonda te 15% na gradove – osnivače. Krulčić je istaknuo da je edukacijom pomoćnika u nastavi, što je preduvjet njihovog zapošljavanje, već započela provedba projekta. Projekt je financiran putem natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za strukovno obrazovanje pod nazivom Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III. Zahvalio se školama i gradovima partnerima koji su Gradu Pazinu poklonili povjerenje za kandidaturom ovog projekta.

Na konferenciji su uz pazinskog gradonačelnika sudjelovali i Marija Kadoić Balaško, pročelnica labinskog upravnog odjela za proračun, financije i društvene djelatnosti, Loris Peršurić, porečki gradonačelnik, Marino Budicin, rovinjski dogradonačelnik, Ivan Blažević, umaški dogradonačelnik, Edita Sošić Blažević, pročelnica rovinjskog upravnog odjela za društvene djelatnosti te Nevija Srdoč iz pazinskog upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti.

Marija Kadoić Balaško se je zahvalila Gradu Pazinu kao nositelju projekta te istakla kako će se u labinske dvije osnovne škole (Matija Vlačić i Ivo Lola Ribar) te Centru „Liče Faraguna“ financirati rad za sedam pomoćnika za ukupno osam učenika.

Sve navedene škole su ujedno i partneri na ovom projektu kojem je cilj poboljšanje u postizanju odgojno-obrazovnog uspjeha, uspješnija socijalizacija i emocionalno funkcioniranje, kao i napredak u razvoju vještina i sposobnosti učenika s teškoćama u razvoju u redovnoj sredini, izjednačava njihove mogućnosti za potpuno uključivanje i osposobljava ih za samostalan život i rad.

 

 

djeca djeca s teškoćama u razvoju teškoće.financiranje odgoj obrazovanje