OŠ Vladimira Nazora iz Potpićna među 72 škole koje će od jeseni krenuti s radom po novoj kurikuralnoj reformi

OŠ Vladimira Nazora iz Potpićna među 72 škole koje će od jeseni krenuti s radom po novoj kurikuralnoj reformi

23.3.2018. // Jutarnji list // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Ministristarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je popis škola odabranih za eksperimentalno provođenje kurikularne reforme. Od 215 prijavljenih, odabrane su 72 škole, 46 osnovnih i 26 srednjih, koje od rujna kreću s radom po novim kurikulumima. Eksperimentalnom primjenom bit će obuhvaćeno oko 8500 učenika i oko 1500 učitelja u prvim, trećim i sedmim razredima osnovnih škola te prvim razredima srednjih škola. Za učenike i nastavnike u projektu osigurani su tableti.


- Prijavilo se tri puta više škola no što imamo financijskih mogućnosti prihvatiti. Škole smo odabrali na način da je pokrivena cijela Hrvatska, odnosno da iz svih županija imamo barem po dvije škole u projektu. Za projekt je osigurano 200 milijuna kuna, a same škole neće morati izdvajati dodatna sredstva, rekla je ministrica Blaženka Divjak.

Škole u eksperimentalnom programu radit će po novim kurikulumima, novim nastavnim materijalima, digitalnim obrazovnim sadržajima i u, kako tvrdi ministrica, opremljenim kabinetima, uz prethodne edukacije i pripreme za učitelje i roditelje koje počinju nakon proljetnih praznika.

- Želimo razriješiti sve dileme, nitko u eksperimentalnom programu neće biti sam. Svi će imati kompletnu podršku MZO-a, kako u primjeni programa, tako i u korištenju novih materijala. Za same učitelje, stručne suradnike i ravnatelje planirana je višemjesečna edukacija, vodit će je mentori zajedno s domaćim i stranim stručnjacima. Učitelje očekuju i novi metodički priručnici u digitalnom obliku, s interaktivnim sadržajima. Cilj je da učitelji u rujnu samouvjereno i kompetentno uđu u učionice, izjavila je pomoćnica ministrice Lidija Kralj.


Među njima je i OŠ Vladimira Nazora iz Potpićna, kao jedina škola na Labinštini koja primjenjivati ovaj ekperimentalni projekt.

Cijeli potpi možete vidjeti ovdjeFoto OŠ V.N. Potpićanoš vladimir nazor potpićan škola obrazovanje kurikularna reforma