OŠ Koromačno - najmanja škola u Istri: Martin prvi, Katarina druga

OŠ Koromačno - najmanja škola u Istri: Martin prvi, Katarina druga

18.9.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Martin Cukon i Katarina Plazibat jedini su đaci u osnovnoj školi u Koromačnu koja je najmanja u Istri, a ozbiljno konkurira za istu titulu u državi. Njih ne muče aktualni problemi s nabavkom udžbenika. Dovoljni su, naime, oni reklamni primjerci koje izdavači pošalju učiteljici Almi Poljak.

Muči ih, međutim, to što razred nije malo veći. "To bi bilo dobro!", kaže Martin, živahni trećaš. "Da barem je!", veli Katarina, koja će dogodine u peti razred u Labin.

Hoće li Martin - koji si je već nacrtao novog kolegu te nam je s njim spremno pozirao - ostati sam? Hoće li se ovo područno odjeljenje raške Osnovne škole "Ivan Batelić" ugasiti? "Imamo jednog potencijalnog prvašića, vidjet ćemo… Izdržimo li tu godinu, kasnije bi trebalo stizati više djece i tada ne bi smjelo biti problema", pojašnjava učiteljica Poljak.Ova je škola zapravo na pragu zatvaranja već šest godina (lani je brojala troje učenika). Tome dijelom kumuje i činjenica da se pojedini roditelji odlučuju upisivati djecu u Labin. Ove je obrazovne godine u Kromačnu, primjerice, trebalo biti osam đaka, no šestero ih putuje 20-ak kilometara do grada.Osim što Martin i Katarina drže matičnu rašku školu iznad pedagoškog standarda (112 učenika) koji jamči samostalnost ustanove, Martin, putujući u Viškoviće, "čuva" i podnevnu autobusnu liniju Koromačno - Labin. Njome se, doduše, koriste i ostali, mahom stariji mještani pa se raspituju hoće li dogodine biti novih đaka (čitaj: škole).

"S njima vas ne boli glava. Nema zadatka koji ne riješe. Ovo praktički dođe kao privatna škola. Jedino je problem tjelesni, tu im fali još pokoji učenik", priča Poljak, koja u ovoj školi kraj cementare broji 26. godinu staža. Kad se zaposlila, u Koromačnu je radila u razredu s 25 učenika, a njen kolega imao ih je 22, također u kombiniranom odjeljenju. Danas Zlata Miličević, kuharica-spremačica, koja zaokružuje ovu malu obitelj, zvoni samo za marendu! (I. RADIĆ)

koromačno oš ivan batelić raša viškovići alma poljak