Oprez - stižu nova pravila označavanja hrane!

Oprez - stižu nova pravila označavanja hrane!

24.11.2014. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Od 13. prosinca na snazi će biti nova pravila označavanja hrane, a među najvažnijim su novostima u označavanju veličina slova od 1,2 milimetra, označavanje alergena u popisu sastojaka, obvezno navođenje datuma smrzavanja za smrznuto meso, itd.

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Ministarstva poljoprivrede, pravila koja se primjenjuju na označavanje hrane propisana su Uredbom (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani, a čija je provedba osigurana Zakonom o informiranju potrošača o hrani.

Osnovni razlog zašto se zahtijevaju obvezne informacije o hrani je da se potrošačima omogući prepoznavanje i pravilna upotreba hrane kako bi donijeli pravilnu odluku o kupnji sukladno njihovim pojedinačnim prehrambenim potrebama.

Informacije o hrani su sve informacije koje se odnose na hranu, a dostupne su krajnjem potrošaču putem etiketa, drugog popratnog materijala ili na bilo koji drugi način, uključujući sredstva moderne tehnologije ili verbalne komunikacije.

''Informacije o hrani moraju biti točne, jasne i lako razumljive potrošaču. Ne smiju biti obmanjujuće glede karakteristika hrane
, osobito njezine prirode, identiteta, svojstava, sastava, količine, roka trajanja, zemlje ili mjesta podrijetla, načina proizvodnje. Također se hrani ne smiju pripisivati učinci ili svojstava koje ta hrana nema, niti ukazivati na posebne karakteristike hrane kada u stvarnosti sva slična hrana posjeduje te karakteristike, osobito posebnim isticanjem prisutnosti ili odsutnosti određenih sastojaka i/ili hranjivih tvari'', naglašavaju iz Ministarstva i dodaju da su uredbom uvedeni noviteti u označavanju hrane, a s ciljem bolje informiranosti potrošača o hrani.

Kao neke od najvažnijih promjena iz Ministarstva poljoprivrede izdvajaju bolju čitljivost s propisanom veličnom slova od 1,2 milimetra; označavanje alergena u popisu sastojaka (naglašavanje uporabom vrste pisma koja se jasno razlikuje od vrste pisma ostalih sastojaka); nazivi hrane, odnosno obvezni podaci koji moraju pratiti naziv hrane; nove odredbe vezano za navođenje zemlje ili mjesta podrijetla; obvezno navođenje datuma smrzavanja za smrznuto meso, pripravke od smrznutog mesa i smrznute neprerađene proizvode ribarstva; posebni zahtjevi označavanja mljevenog mesa; nutritivna deklaracija (obvezno navođenje hranjivih vrijednosti hrane).

Uredba će se morati primjenjivati od 13. prosinca ove godine, izuzev nutritivnog označavanja koje će biti obvezno tek za dvije godine, od 13. prosinca 2016.

Međutim, subjekti koji se odluče za dobrovoljno navođenje nutritivne deklaracije na hrani i prije 2016., u razdoblju od 13. prosinca 2014. morat će je navoditi po ''novom'' sukladno Uredbi.

Hrana koja će biti stavljena na tržište ili označena prije 13. prosinca 2014. godine, a koja ne ispunjava zahtjeve ove Uredbe, može se prodavati do iscrpljenja zaliha, napominju iz Ministarstva poljoprivrede. 

 

Link

 

 

hrana eu označavanje hrane ministarstvo poljoprivrede