Opremljene parcele u novoj poslovnoj zoni Kršan istok nitko ne želi kupiti

Opremljene parcele u novoj poslovnoj zoni Kršan istok nitko ne želi kupiti

31.12.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Općina Kršan raspisala je javni natječaj za prodaju 18 parcela građevinskog zemljišta na području Poslovne zona Kršan Istok s Centrom agropoduzetništva koji je bio otvoren do 19. prosinca, no na natječaj nije stigla nijedna ponuda gospodarstvenika, poduzetnika i obrtnika.

Riječ je o zemljištu koje je država darovala Općini Kršan za gospodarsku djelatnost, a nalazi se na samoj cesti koja od Vozilići vodi do tunela Učka. Najveća parcela ponuđena na prodaju imala je 10.800 metara četvornih s početnom cijenom od 310.068 eura, dok je najmanja parcela bila površine 1.610 četvornih metara s početnom cijenom od 46.223 eura.

Zona je još 2020. godine, prije početka radova na infrastrukturi, procijenjena na 13.440.000 kuna.

Uloženo 11 mil. kuna

- U tu je zonu uloženo 11 milijuna kuna pa jednostavna matematika kaže da zona ne vrijedi manje od 24.440.000 kuna, što je otprilike procjena ovlaštenog vještaka od 22.380.000 kuna, odnosno 2.970.000 eura. To donosi i cijenu po metru četvornom od 28,71 euro, a koja je potvrđena i od strane revizijskog tijela, odnosno Županijskog procjeniteljskog povjerenstva, uz napomenu da je cijena mogla biti i viša. Drugim riječima, da je početna cijena, koja se utvrđuje zakonom, manja od sadašnje, ne bi dobila suglasnost Županijskog procjeniteljskog povjerenstva, pojasnio je kršanski načelnik Roman Carić.

Rekao je da je riječ o projektu koji je započet 2020. godine, Općina ga je 2021. godine naslijedila u fazi dvije trećine gotovosti pa ga je bilo potrebno dovršiti. U srpnju ove godine Zona je prošla tehnički pregled te je dobila i uporabnu dozvolu.

- Zona je danas kompletno opremljena, izgrađen je i spoj na državnu cestu, potpisan je i ugovor s HEP-om za projektiranje i izgradnje trafostanice o njihovom trošku. Zaista mi je žao da prije svega lokalni poduzetnici nisu prepoznali poslovnu priliku za ulaganjem i korištenje svih zakonom dopuštenih poticaja i pogodnosti koje su bile namijenjene upravo njima, nije skrivao razočarenje kršanski načelnik.

Kazao je da ga čudi činejnica je je sredinom 2021. godine 15, 16 poduzetnika iskazalo interes za ulaganjem, odnosno kupnjom, a danas nitko.

- Koncept prodaje i poticajnih mjera temeljio se upravo na tada iskazanom interesu i prema površinama parcela, u korist lokanih poduzetnika koji su, ponavljam, iskazali interes u velikom broju. Rekao bi da smo na ovaj način izgubili godinu dana rada i vremena, kaže Carić te ističe da s projektom idu dalje jer su vezani rokom od pet godina da se zona koja je Općini Kršan darovana odlukom vlade privede svrsi.

Smanjivanje parcela

Početkom siječnja 2024 odlučiti će u kojem smjeru i kojim mjerama nastavljaju.

- Za sada razmatramo smanjivanje parcela za prodaju, do maksimalno 2.500, 3.000,00 m2, te proširivanje pogodnosti i mjera za sve zainteresirane poduzetnike, osim one sa sjedištem na području naše općine. Početna cijena u ovom trenutku nije predmet razmatranja, osim u djelu korekcije u odnosu na prirodni položaj i stanje svake parcelu u prostoru pojedinačno, kazao je Carić.

Sve mjere, kao i novi natječaj za prodaju s novim mjerama i uvjetima biti će upućen na usvajanje na prvoj sjednici Općinskog vijeća u 2024. godini, najavio je načelnik Općine Kršan Roman Carić.


Branko Biočić


roman carić općina kršan poduzetnička zona