Oporba blaga prema poglavarstvu

Oporba blaga prema poglavarstvu

28.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

NEDEŠĆINA -Vijeće je na prekjučerašnjoj sjednici prihvatilo izvješće o reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Općine u prošloj godini, koju je provela pazinska podružnica Državnog ureda za reviziju.

Revizori su dali uvjetno pozitivno mišljenje o ispravnosti, objasnivši to činjenicom da Općinsko poglavarstvo nije poduzelo sve raspoložive mjere za naplatu komunalne naknade i zakup poslovnih prostora, nije obračunalo i naplatilo prihode od najma stanova, izvoditelje radova za obavljanje komunalnih djelatnosti nije odabiralo u skladu s odredbom o komunalnim djelatnostima te nije provelo propisane postupke za nabavu radova za sanaciju Doma kulture u Sv. Martinu i uređenje okoliša, izgradnju mrtvačnice u Nedešćini te asfaltiranje nerazvrstanih cesta.
- Oporba ne može biti zadovoljna s ovoliko primjedaba na financijske izvještaje i poslovanje Općine, ali možemo biti zadovoljni što je riječ o propustima na koje smo ukazivali, rekla je vijećnica SDP-a Sonja Starčić.
SDP, IDS i Nezavisna lista Nansi Tireli nisu likovali zbog takvog izvještaja revizije, nego su prihvatili obrazloženje pročelnika Elija Stepančića da je vladajuća Nezavisna lista Srećka Mohorovića prijestupe učinila zbog težnje da se projekti izvedu na vrijeme i zbog obazrivog stava prema dužnicima.


Predsjednik vijeća Severino Franković sjednicu je prvi put vodio kao nezavisni vijećnik. Na početku je prisutne obavijestio da ga je SDP u siječnju isključio iz članstva i potom od vijeća pisano zatražio povrat njegovog vijećničkog mjesta.
- Ja mandat ne vraćam!, bio je odlučan Franković smatrajući da pripada njemu, a ne stranci. SDP-ovci nisu otvarali daljnju raspravu.
Donijeta je odluka o uređenju prometa u općini kojom je dozvoljena brzina na svim županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama 60 kilometara na sat, a u naseljima 50 km/h. Time su ukinuta dosadašnja ograničenja na 40 km/h, koja je praksa odavno pregazila. Zabranjen je promet vozilima težim od 5 tona, ali ostaje otvoreno pitanje kako riješiti problem kamiona iz šumberskog kamenoloma, teških i do 20 tona. Nedostatak znakova obaveznog zaustavljanja na spojevima nerazvrstanih i lokalnih cesta, o čemu je Općina više puta bezuspješno obavještavala Županijsku upravu za ceste, pokušat će se riješiti novim dopisom potkrijepljenim mišljenjem MUP-a o nužnosti što hitnijeg postavljanja takve signalizacije.
Načelnik labinske policijske postaje Elvis Zahtila izvijestio je o stanju sigurnosti u 2007. i prva četiri mjeseca tekuće godine. Težih kaznenih djela nije bilo, a prevladavaju provale i krađe.

R. SELAN

Nedešćina Severino Fanković Srećko Mohorović Poglavarstvo općina