OPĆINSKO VIJEĆE SVETA NEDELJA: Proračunski plus je mali ali veseli

OPĆINSKO VIJEĆE SVETA NEDELJA: Proračunski plus je mali ali veseli

4.6.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu i raspodjela rezultata te stanje sigurnosti bile su glavne teme zadnje sjednice Općinskog vijeća Sveta Nedjelja. Kako je istaknuto, prošlu je godinu općina završila s viškom nešto veći od 131 tisuću kuna, ostvareno je 16,4 milijuna kuna prihoda i 15,6 milijuna kuna rashoda.

Konačni suficit dao je višak umanjen za manjak od 666 tisuće kuna iz prethodnih godina pa je općinski načelnik Gianvlado Klarić, zadovoljan pozitivnim rezultatom, konstatirao da se općina ponašala domaćinski te da je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila višak prihoda nad rashodima od 1,4 milijuna kuna iako se radi o mjesecima kada se proračun sporije puni.

Prihodi od poreza i prireza prošle su godine iznosili 6,5 milijuna kuna, od komunalnih naknada i doprinosa 3,5 milijuna, a od iskorištavanja mineralnih sirovina u općinsku blagajnu stiglo je još oko milijun kuna. Vijećnici su odlučili o raspodjeli rezultata iz prošle godine pa će se viškom prihoda iz poslovanja, viškom primitaka od financijske imovine pokriti manjak od nefinancijske imovine. Nakon preraspodjele višak prihoda od 131 tisuće kuna bit će raspoređen izmjenama i dopunama za ovu godinu.

Podnoseći izvješće o stanju sigurnosti na području općine Sveta Nedjelja u prošloj godini zamjenik načelnice Policijske postaje Labin Samed Čorić ocijenio je stanje dobrim, iako je neznatno povećan broj kaznenih djela, s 11 u 2017.na 14 prošle godine, od čega ih je 78 posto razriješeno. Riječ je uglavnom o krađama i teškim krađama, ali bez zabrinjavajućeg djelovanja. Zabilježena su i dva slučaja uznemiravanja javnog reda i mira, tri prekršaja nasilja u obitelji, dva o opojnim drogama i dva vezana za neispravnost osobnih dokumenata.

Vijećnici su upozorili na nepreglednost kod izlaza iz benzinske stanice Crodux na glavnu cestu te na nekvalitetan asfalt u naselju Štrmac nakon prošlogodišnjih radova na kanalizaciji o čemu je već upoznat investitor Istarski vodozaštitni sustav (IVS) pa je predloženo i vještačenje asfalta koji se stanjio sa šest na dva centimetra pa na nekim mjestima već viri šljunak.


Branko Biočić


općinsko vijeće općina sveta nedelja proračun gianvlado klarić