OPĆINSKO VIJEĆE RAŠE DONIJELO SLUŽBENI ZAKLJUČAK / Paliska: Razmotrit ćemo i pravne opcije

OPĆINSKO VIJEĆE RAŠE DONIJELO SLUŽBENI ZAKLJUČAK / Paliska: Razmotrit ćemo i pravne opcije

5.2.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Prije nego je krenula priča o zajedničkom projektu odvodnje za aglomeraciju Labin-Raša-Rabac, Općina Raša je započela samostalni projekt odvodnje naselja Raša još 2012. godine. Dokumentacija vrijedna više od 220 tisuća kuna na trošak proračuna Općine Raša, točnije projekt s pravomoćnom lokacijskom dozvolom i glavni projekt sa svim potrebnim potvrdama nalazi se u Vodovodu Labin.

- Vodovod Labin nije predao projekt za dobivanje građevinske dozvole, ustvrdila je raška načelnica Glorija Paliska na sjednici Općinskog vijeća zaključivši da je tome tako jer se Grad Labin, kao većinski vlasnik Vodovoda, usprotivio da se mulj iz pročistača u Raši zbrinjava na pročistaču u Labinu.

Rješenje za zbrinjavanje mulja

- Općina Raša našla je rješenje za zbrinjavanje mulja, pa je u postupku potrebno samo nadopuniti projektnu dokumentaciju i predati ju za dobivanje građevinske dozvole, obrazložila je Paliska i predložila zaključak o (samostalnom) projektu izgradnje kanalizacije i pročistača otpadnih voda naselja Raša. Dokumentacija je već zatražena natrag od Vodovoda budući da nije postupio dalje po projektu, ali ona nije vraćena. Vijeću je načelnica Paliska predložila da usvoji zaključak kojim Općina Raša službeno traži od Vodovoda svoj projekt, dok je još na snazi pravomoćna lokacijska dozvola.

- Na taj način štitimo uloženi proračunski novac u projektnu dokumentaciju koja se može koristiti u razradi zajedničkog rješenja. Ukoliko pak do njega ne dođe, onda projekt možemo koristiti kao samostalno rješenje, jer se Općina Raša može kandidirati na natječaje i fondove za bespovratna sredstva, kazala je Paliska te napomenula da odbijanje povratka dokumentacije Rašu dovodi u podređen položaj i u tom će se slučaju razmotriti pravne opcije kojima će se ona zaštititi.

- Budući se radi o projektu koji nama, novim vijećnicima, nije poznat, nismo ga vidjeli s pravne ni financijske strane, kad se projekt vrati predlažem da ga prodiskutiramo i onda donesemo zaključa, predložila je Admira Žakula (HDZ) s čime se načelnica Paliska složila.

Izračun cijene vodne usluge

- Iz kojeg razloga je dokumentacija u Vodovodu blokirana? Je li to naša dokumentacija, ili nije? Imamo li mi pravo doći do nje? U čemu je spor, možda vi znate, ali ja konkretno ne znam?, za pojašnjenja je upitao Klaudijo Blažina (HSU). Paliska je kazala da je odlukom većinskog vlasnika Vodovoda Labin - predstavnika Grada Labina, odbijeno povratak dokumentacije, pa i da joj ga se proda. Vijećnici su većinom glasova prihvatili zaključak da se od skupštine Vodovoda službeno zatraži povratak dokumentacije.

Općinsko vijeće ujedno zahtijeva da se u sklopu studije, cijena vodne usluge izračuna u skladu s važećom zakonskom regulativom, te da se izračuna jedinstvena cijena vodne usluge za uslužno područje. Kao i da se izradi varijantno tehničko rješenje koncipirano na način da se za naselja Raša predvidi izgradnja sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na postojećoj lokaciji s ispustom u zaljev, dok Grad Labin i Općina Sveta Nedelja imaju izgraditi zajednički uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na njihovom području s ispustom na otvoreno more i na njihovom području. Zaključeno je da se pripremi prijedlog izmjena društvenog ugovora Vodovoda Labin, te da se prilikom donošenja odluka na skupštini onemogući preglasavanje Raše. (Katarina ŠOŠTARIĆ PERKOVIĆ)glorija paliska općinsko vijeće općina raša raša vodovod