Općinsko vijeće Kršana Koplja se lomila oko bodova za upis u dječji vrtić i neisplaćenih uskrsnica

Općinsko vijeće Kršana Koplja se lomila oko bodova za upis u dječji vrtić i neisplaćenih uskrsnica

29.4.2024. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vijećnici Općine Kršan na sjednici su bez rasprave donijeli odluku oko strategije zelene urbane obnove svoje općine do 2030., koju je obrazložila Mateja Leljak, krajobrazna arhitektica iz zagrebačke tvrtke 3E projekti.

Kako je istaknula, strategija ima tri strateška cilja, deset posebnih ciljeva, 25 mjera i 67 aktivnosti. Strateški ciljevi su unapređenje održivosti otvorenih zelenih prostora te zgrada na području općine, očuvanje i povećanje bioraznolikosti te uspostava uvjeta za sustavno upravljanje zelenom urbanom opremom općine Kršan.
Kome idu prihodi od grobnih mjesta

Izvješće o radu davatelja javne usluge Komunalnog poduzeća "1. Maj" za prošlu godinu podnio je direktor Dorijano Bažon, a tom prigodom vijećnik SDP-a Silvano Uravić pohvalio je radnike koji rade na reciklažnim dvorištima. Donesena je i odluka o grobljima na području općine kojima će ubuduće upravljati labinsko Komunalno poduzeće "1. Maj", ali ostaju i dalje u vlasništvu općine. Boris Rogić (IDS) smatra da će pravna osoba koja se bavi tom djelatnošću kvalitetnije obavljati taj posao i upravljati grobljima, a Uravić je pitao u čijoj je ingerenciji uređenje staza na groblju za što se zauzimao te kome ide prihod od prodaje grobnih mjesta.

Općinski načelnik Roman Carić odgovorio mu je da prihod ide Komunalnom poduzeću koje će i brinuti o održavanju groblja pa tako i staza. Koplja su se lomila oko Prijedloga odluke o mjerilima upisa u Dječjem vrtić Kockica Kršan koji je izazvao širu raspravu. Prema tom prijedlogu kojeg je obrazložila ravnateljica vrtića Irena Bašić izmijenjen je član 6. Statuta kojim se sada predviđaju dodatni bodovi izvan sustava eUpisi i to 50 bodova za dijete s prebivalištem ili boravištem na području općine čija oba roditelja imaju prebivalište na području općine, 25 bodova za dijete čiji jedan roditelj ima prebivalište na području općine, 20 bodova za dijete djelatnika Dječjeg vrtića Kockica, 15 bodova za dijete djelatnika u zdravstvenom i socijlanom sustavu, jedan bod za dijete smješteno u udomiteljskoj obitelji a čiji udomitelj ima prebivalište na području općine, jedan bod za dijete koje ima priznati status sukladno propisima o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te jedan bod za dijete čiji je brat ili sestra već upisano u taj vrtić. Kako je obrazloženo izmijene su predložene s ciljem osiguranja transparentnosti pri bodovanju pristiglih zahtjeva za upis u dječji vrtić. Na sjednicu je u ime roditelja došla Ana Vuksan koja je iznijela nedoumice i primjedbe na takvo bodovanje. Rekla je kako javnost nije bila ranije dovoljno upoznata sa tim prijedlogom ali je izrazila zadovoljstvo radom djelatnica u vrtiću Kockica. Načelnik Carić obrazložio je kako je prijedlog za dodatnim bodovanjem djece radnika u zdravstvu i socijali napravljen zbog intencija županije da jedinice lokalne samouprave osiguraju određene pogodnosti takvim djelatnicima koji dođu raditi u Istru.


Općina s velikim prihodom


- Svaka jedinica lokalne samouprave dužna je dati svoj obol u održavanju zdravstvenog sustava u Istri u skladu s planom koji je donesen na razini županije, rekao je Carić.

Silvano Uravić (SDP) smatra da su građani općine Kršan koji su ovdje rođeni i žive cijeli život kao porezni obveznici izgradili vrtić, a sada su diskriminirani ovakvim bodovanjem. Smatra da Istarska županija treba uložiti novac u proširenje vrtića kako bi se sva djeca mogla upisati a iznio je i opasku da nisu dodatno bodovani samohrani roditelji ni djeca rastavljenih roditelja koja žive u Kršanu, a roditelji žive u drugim gradovima. Uravić je dodao da ovo bodovanje sve krši, a umjesto da se raspravljao proširenju vrtića počela su se djeca odmalena dijeliti na onu s više i manje prava. Pitao je da li u općini postoji prostor u koji bi se mogao osposobiti za neupisanu djecu u vrtić te je predložio da vrtić u Kršanu bude besplatan za svu djecu jer smatra da općina s 9 milijuna eura prihoda to može osigurati.

Branko Biočić
općinsko vijeće kršana općina kršan