Općina Sveta Nedelja: Načelnik Klarić se oprostio, od prvog srpnja načelnica je Irene Franković

Općina Sveta Nedelja: Načelnik Klarić se oprostio, od prvog srpnja načelnica je Irene Franković

3.7.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Kako je prvog dana srpnja zamjenica načelnika Općina Sv. Nedjelja Irene Franković postala načelnica jer se dotadašnji načelnik Gianvlado Klarić povukao iz osobnih razloga, a s 1. siječnja 2021. odlazi i u mirovinu, predsjednik Vijeća Valter Golja zahvalio mu je za sve što je učinio za općinu u sedam godina vođenja.

Sjednica općinskog vijeća Svete Nedelje održana u utorak navečer pod maskicama imala je tužan početak. Minutom šutnje odana je počast dan ranije preminulom Željku Golji iz Snašića, bivšem općinskom vijećniku u dva mandata koji je bio vrlo aktivan u Mjesnom odboru Snašića i tamošnjem NK Poletu.

U nastavku sjednice vijećnici prihvatili izvješće o radu davatelja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada Trgovačkog poduzeća 1. Maj Labin za prošlu godinu. Nezavisni vijećnik Miljenko Vidić čestitao je komunalcima na čistoći Labinštine, ali je i ustvrdio da su građani sami krivi za otpad koji ostavljaju pored kanti i kontejnera. Pitao je i hoće li djelatnicima komunalnog poduzeća biti vraćene plaće koje su im smanjene zbog korone, a Mladen Vlačić iz Demokrata pitao je da li se ovdje dovodi i otpad izvan Labinštine.

Usvojeno je i godišnje izvješće o izvršenju općinskog proračuna za prošlu godinu. Za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2019. ostvareni su prihodi i primici u visini od 12,5 milijuna kuna te rashodi i izdaci u visini od 11,7 milijuna kuna. Ostvaren je višak prihoda i primitaka od 796 tisuća kuna. Kada se tom višku pridoda višak ostvaren godinu dana ranije od 131 tisuće kuna ostvaren je ukupni višak od gotovo 928 tisuća kuna koji je raspoloživ u slijedećem razdoblju.

Općinski načelnik Gianvlado Klarić kojemu je ovo bila posljednja sjednica istaknuo je zadovoljstvo izvršenjem proračuna te ocijenio da će očekivanja biti ispunjena ako se do kraja ove godine ostvari s 10,5 do 11 milijuna kuna. Mario Blečić, nezavisni vijećnik, smatra da nema razvoja jer nema nikakvih akcija koje bi išle u tom pravcu. Blečić je još jednom zatražio izvješće o financiranju pojedinih medija i to s pojedinačnim iznosima za svaki medij jer drži da financiranje medija ne pridonosi objektivnom izvještavanju te da to može voditi korupciji između lokalne samouprave i građana. S njim se složio i Mladen Vlačić koji je zatražio veću transparentnost u radu.

Nezavisni vijećnik Robi Čalović imao je primjedbe na vođenje sjednice jer smatra da je nepotrebno pola sata čitati materijale i izvješća koji su vijećnici već dobili. Čalović smatra da se rashodi mogu korigirati, dok su prihodi stalno isti te da se programi javnih potreba provode, ali bi ljudi ipak željeli vidjeti da se nešto konkretno napravilo, primjerice proširilo i uredilo mjesno groblje-.

Vijećnici su zatim donijeli odluku o raspodjeli rezultata za 2019. godinu kojim je utvrđeno da će, nakon izvršene preraspodjele, višak prihoda poslovanja od 928 tisuća kuna biti raspoloživ u ovoj godini, a planirati će se Izmjenama i dopunama općinskog proračuna za 2020. Donesena je i odluke o zaduživanju kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak za financiranje kapitalnih objekata iz 2016. Tada se općina zadužila za sedam milijuna kuna za izgradnju i opremanje Dječjeg vrtića, izgradnju prometnice do dječjeg vrtića i za rekonstrukciju prvoga kata općinske zgrade Dom kulture "Poldrugo Valentin". Kako nije utrošen sav novac izmjenom te odluke preostali dio sredstava usmjerit će se za obnovu i proširenje mjesnog groblja u Nedešćini.

Klub vijećnika IDS-a i HNS-a predložio je, a to je i prihvaćeno, da se jedna vijećnička naknada usmjeri za uređenje ambulante Doma zdravlja koja se nalazi u prostorijama Doma za starije u Nedešćini. Kako je prvog dana srpnja zamjenica načelnika Općina Sv. Nedjelja Irene Franković postala načelnica jer se dotadašnji načelnik Gianvlado Klarić povukao iz osobnih razloga, a s 1. siječnja 2021. odlazi i u mirovinu, predsjednik Vijeća Valter Golja zahvalio mu je za sve što je učinio za općinu u sedam godina vođenja te mu poželio dug i sretan život te puno zdravlja i zadovoljstva u daljenjem životu i radu.

- Kada sam preuzeo Općinu imali smo problema s likvidnošću, solventnošću i dugovanjima. U sedam godina nismo ni jedan kvadratni metar zemlje prodali da bismo pokrili dugovanja, što znači da smo se znali ponašati štedljivo i ekonomično. Svaki načelnik ostavlja neki trag iza sebe, pa vjerujem da sam ostavio i ja, a svaki novi može i mora biti bolji. Nema nikakve dvojbe da Općina ide u prave ruke. Mojoj zamjenici posebno zahvaljujem što je u doba korona virusa znala podmetnuti leđa i biti na radnom mjestu do jedanaest sati navečer. Zahvaljujem svim članovima općinske uprave ponaosob, bivšim i sadašnjim, kao i bivšim i sadašnjim vijećnicima. Hvala vam na razumijevanju, poštovanju i strpljenju. Želim vam uspješan nastavak vašeg predstavničkog manta i dug i sretan život, rekao je na rastanku Gianvlado Klarić.


Branko Biočić

gianvlado klarić irene franković sjednica općinsko vijeće općina sveta nedelja