Općina Raša za izmjenu Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave

Općina Raša za izmjenu Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave

28.4.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Jutros je u Raši održana konferencija za tisak na temu Inicijativa općine Raša za izmjenu Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. Načelnik Općine Raša, Josip Pino Knapić poručio je da je općina Raša u nezgodnoj poziciji gledajući na problematiku pitke vode. Smatra da im Zakon nikako ne ide na ruku te da općina trenutno ostvaruje minimalne prihode. Posebno se referira na Članak 45. u kojem stoji da udio općine i grada u prihodu od naknada za koncesiju za zahvaćanje voda za javnu vodoopskrbu iznosi 30 posto, a države 70 posto.

 

Iz Općine Raša mišljenja su da omjer bude obrnut odnosno da državi pripada 30 posto, a općini 70 posto prihoda. Taj omjer posebno dolazi do izražaja ako pogledamo obračun naknade za koncesiju za zahvaćanje voda od 2002.-2007. godine za izvor Fonte Gaia-Kokoti. Ukupan prihod Republike Hrvatske bio je gotovo 409 tisuća kuna dok je Općini Raša pripalo tek 175 tisuća kuna. S obzirom na situaciju Knapić je poručio (Prilog Josip Knapić).

 

Knapić je naglasio da se sa sadašnjim iznosom od nešto manje od 31 tisuće kuna, koliko je lani prihodovano po toj osnovi, ne može učiniti gotovo ništa za vodoopskrbu Raše.
- Novac od naknade dosad smo trošili namjenski, na održavanje ventila. Koliko je zapravo to mali novac govori činjenica da ćemo postaviti tuš na plaži u Sv. Marini i samo ta investicija stajat će sto tisuća kuna. Prema sadašnjem zakonu, država dobiva 70, a općine 30 posto od naknade za zahvaćanje vode. Čak i kada bi se cjelokupni iznos davao lokalnoj samoupravi, i tada bi bilo nedovoljno. Zbog toga će uskoro trebati izmijeniti i odredbe o naknadama za mineralne sirovine, tj. vapnaru u Mostu Raši i cementaru, kazao je Knapić.

 

U zahtjevu upućenom saborskim zastupnicima iz Istre, labinskom Vodovodu kao koncesionaru raških izvora te Gradu Labinu i Županijskoj skupštini navodi se da se najveća i najznačajnija izvorišta pitke vode nalaze u općini Raša te da izvori Fonte Gaia - Kokoti daju godišnje oko dva milijuna metara kubičnih vode, tj. 79 posto ukupne potrošnje Labinšćine. Zbog toga se u dopisu predlaže osnivanje radnog tijela u kojem bi članove delegirali Grad Labin, Vodovod i Općina. Ustvrdivši da već dvije i pol godine čekaju na lokacijsku dozvolu za vodovod Kokoti, Knapić je rekao da nije prihvatljivo da to naselje, praktički iznad izvora i u neposrednoj blizini centra Raše, još uvijek nema vodovod, te da nepostojanje lokacijske dozvole koči i obnovu ceste kojoj prijeti urušavanje. (Glas Istre)
 

Općina Raša novac porez izmene Zakon jedinice lokalne samouprave Josip Knapić prohodi konferencija za tisak