Općina Raša svečanom sjednicom obilježila svoj dan

Općina Raša svečanom sjednicom obilježila svoj dan

7.11.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, uz dodjelu prigodnih priznanja, Općina Raša proslavila je svoj dan koji se slavi na dan kada je 1937. na ovim prostorima niknuo novi grad za potrebe ovdašnjih rudnika, ali i 30. obljetnicu postojanja. Uz općinske vijećnike, predstavnike Grada Labina, susjednih općina i raznih institucija, sjednici su prisustvovali zamjenik župana Tulio Demetlika, saborski zastupnici Emil Daus i Katarina Nemet, predsjednik Zajednica općina RH Božo Lasić i drugi uzvanici. Himnu i svečanu istrasku pjesmu, a kasnije i pjesme "Na place va Raše" i "Sve će biti dobro" izveo je Bruno Krajcar.

Trud i zalaganje

Predsjednik Općinskog vijeća Željko Zahtila istaknuo je da općinu Raša koja broji 23 naselja s oko tri tisuće stanovnika posebnom čini jedinstveno rudarsko, industrijsko i arhitektonsko nasljeđe grada koji je izgrađen u rekordno kratkom vremenu na temelju projekta arhitekta Gustava Pulitzera Finalija.

- Kao poklon za njen 30. rođendan općini je stiglo otvorenje rudnika zahavljujući kome je nastala. Potkopi Karlota i Raša preuređeni su i prenamijenjeni za turističke posjete te vjerujemo da će to biti jedna od okosnica razvoja Raše. Svjesni smo da je ovo izazovno, dinamično vrijeme, promjene su toliko česte i velike da se traži dodatan napor u pronalaženju najboljih rješenja za naše građane, rekao je Zahtila te izrazio uvjerenje da će se odgovoriti na sva iskušenja kako bi se nastavilo graditi i razvijati općinu Raša kakvu žele njezini stanovnici.


Načelnica općine Glorija Paliska koja je pozvala sve na obilazak obnovljenog rudnika nakon sjednice, istaknula je kako je Općina nastala 1993. u ratnom okruženju sa svim posljedicama gospodarske i društvene krize te zatvaranja gospodarskih pogona dok su turističke kapacitete punili ljudi iz ratom pogođenih područja. Zahvalila je svima na godinama truda i zalaganja te svim prijašnjim načelnicima, predsjednicima općinskog vijeća i vijećnicima na doprinosu koji su dali u razvoju općine Raša te istaknula da i dalje treba puno raditi.

- Razvijamo i razvijat ćemo sve dijelove općine sukladno potrebama stanovništva, a potrebe su sve veće. Ovo je općina s toliko raznolikosti na relativno malom području od oko 80 četvornih kilometara. Od rudarske ostavštine u općinskom središtu preko velikih gospodraskih subjekata, vrijednih obrtnika i poduzetnika do 49 kilometra duge obale za stalan rast turizma. Na području općine imamo sve kvalitetniji i brojniji privatan smještaj koji seže i do pet zvjezdica, dva autokampa te stvorene prostorno-planske predispozicije za izgradnju hotelskih sadržaja. Sve to posljednjih godina iziskuje stalna ulaganja u infrastrukturu te uređenje priobalja, šetnica, sunčališta i plaža u Svetoj Marini, Ravnima, Koromačnu, Trgetu, a nude se i brojni outdoor sadržaji, rekla je između ostaloga Plaiska te nabrojala i neke kapitalne investicije poput vodoopskrbe u Svetoj Marini i Ravnima, ulaganje u lučicu Trget i plodnoj Raškoj dolini, ali i ulaganje u društvene sadržaje. Istaknula je i kako je Raša dobro posloženo mjesto, a arhitektonski toliko vrijedno da je u cijelosti zaštićeno kulturno dobro.

Suživot za primjer

Božo Lasić, predsjednik Zajednica općina RH i načelnik Općine Konavle, čestitajući Rašanima njihov dan rekao je da je ono što je Raša napravila u 30 godina pravo čudo te zahvalio Istranima na prijemu izbjeglica iz Konavala za vrijeme Domovinskog rata.

Zamjenik župana Tulio Demetlika pridružio se čestitkama pohvalivši sve ono što je učinjeno u Raši u protekla tri desetljeća te se prisjetio na svoj prvi radni dan u rudniku i 10 godina radnog staža vezanih za rudnik.


- Raša je posebna općina, ovdje je prisutan suživot koji može biti primjer svima. Sjećam se 1993. godine, ratnih zbivanja, izbjeglica i kada je trebalo ustrojiti općine i gradove da smo preko noći tražili načelnike i vijećnike. Od tada je puno napravljeno, a mi u županiji vodimo brigu o razvoju svakoga kutka Istre pa tako i Raše. Zahvaljujući suradnji županije, općine, Lučke uprave Rabac, Luke Rijeka i Županijske uprave za ceste realizirali smo neke projekte u Trgetu i infrastrukturi. Prioriteti su nam obrazovanje i socijala pa pozivam sve na zajedništvo. Na raspolaganju nam je 74 milijuna eura iz EU fondova i države koje treba dobro usmjeriti i iskoristiti, rekao je Demetlika istaknuvši kako su gradovi i općine mjesta koji su najbliža građanima i njihovim potrebama i to je odgovor onima koji se pitaju trebaju li nam tolike općine.

Saborski zastupnik Emil Daus čestitajući svima Dan općine rekao je da kada je bio mali prolazeći ovim krajem nije mislio da je Raša toliko simpatična kao danas, a priču o Raši nazvao je fascinantnom. Rašane je pohvalio za suživot s Bošnjacima te ih pozvao da turizam razvijaju na održiv način.


Svečani dio sjednice bila je dodjela općinskih priznanja za ovu godinu. Priznanja su dobili Rudarsko-geološko-naftni fakultet iz Zagreba, posmrtno ing. rudarstva Željko Radeljević te Đino Jelenić, vlasnik obrta "Vir" u građevinarstvu i za vodovodne instalacije. Godišnju nagradu Općine Raša dobio je mr. Alen Hasikić, autor znanstvenih i stručnih radova koji je prošle godine dobio i nagradu Ministarstva znanosti za najuspješnijeg odgojno-obrazovnog radnika.


Branko Biočić


općina raša dan općine raša