Općina Raša potražuje 3,6 milijuna kuna - popis većih dužnika

Općina Raša potražuje 3,6 milijuna kuna - popis većih dužnika

3.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

RAŠA - Općina je u ovu godinu ušla s manjkom prihoda iz prethodne dvije godine u iznosu od 3,1 milijun kuna, ali da je uspjela naplatiti sva svoja potraživanja, prenijela bi višak od gotovo pola milijuna kuna.

 

Naime, njena nenaplaćena potraživanja posljednjeg dana prosinca 2009. godine iznosila su skoro 3,6 milijuna kuna. U tom iznosu najviše sudjeluju potraživanja s osnove zakupnine poslovnih prostora, koja dosežu 914 tisuća kuna.

 

Protiv sedmero najvećih dužnika pokrenut je sudski postupak, a četvero vodećih imenovano je na protekloj sjednici Općinskog vijeća: Telemark duguje 358 tisuća kuna, Eurofidas 189 tisuća, obrt Mona Liza 138 tisuća i Portaturs 75 tisuća kuna. Osim s pravnim osobama, Općina muku muči s najamninama za stanove i ratama za stanove prodane fizičkim osobama. Po osnovi prvoga u proračunu nedostaju 122 tisuće kuna, a po osnovi drugoga manjka 167 tisuća.

 

Protiv desetak neplatiša pokrenut je postupak ovrhe. Kod onih koji su propustili veći broj rata namjerava se zatražiti povrat stana, a dosadašnje plaćanje pretvoriti u plaćanje najamnine.

Komunalna naknada je sa 648 tisuća kuna druga na ljestvici dugovanja. Tužbe su protiv fizičkih osoba u ovom slučaju dale dobre rezultate, premda su 224 tisuće kuna još nenaplaćene, ali kod pravnih osoba nisu polučile željeni učinak.

Obrti i poduzeća, njih 14 ili gotovo četvrtina prijavljenih, duguju 424 tisuće kuna od čega više od polovice otpada na potraživanja prema Prvomajskoj-Jager.

 

Naravno, s financijskom nedisciplinom muku muče i ostale stavke: na ime lokalnih poreza nedostaje 615 tisuća kuna, a za komunalni doprinos 595 tisuća. Ukupne zatezne kamate narasle su na 106 tisuća kuna, a ostala potraživanja, koja zbirno iznose 420 tisuća, daju konačan iznos koji bi Općina rado vidjela na prihodovnoj strani proračuna.

R. S.

 

dug dugovanje nelikvidnost dugovanje obrta ovrha općina raša najamnina kriza proračun porez