Općina Raša: Na Kršćinu pored Drenja gradit će se turističko naselje sa 150 postelja

Općina Raša: Na Kršćinu pored Drenja gradit će se turističko naselje sa 150 postelja

8.6.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Općinsko vijeće Raše donijelo je nakon provedene javne rasprave Urbanistički plan Uređenja Turističkog punkta Kršćin. On omogućuje da se u zoni na dva hektara zemljišta pored Drenja gradi turističko naselje kapaciteta sto do 150 postelja sa sportsko-rekreativnim sadržajima, gustoće 75 ležaja po hektaru. Svi objekti visine do 12 metara koji će imati prizemlje plus dvije etaže gledati će prema moru. Studiju tj plan je izradio Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu a vijećnicima je obrazložio prof. Jesenko Horvat. Plan je naručio i platio vlasnik zemljišta tvrtka Clarus Primus d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, rekla je općinska načelnica Glorija Paliska odgovarajući na pitanje Admire Đakula iz HDZ-a da li je to plan za neku budućnost ili za poznatog investitora. Nakon donošenja urbanističkog plana slijedi izrada ostale potrebne dokumentacije, projekata i ishodovanje dozvola kako bi investitor izgradio ovaj turistički punkt.


Vijećnici su donijeli i Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske u općini Raša kojeg je obrazložila Ana Babić iz tvrtke Agrodet Zagreb, konzultant u izradi programa.. Ukupna površina državnog zemljišta na području te općine iznosi 491 hektar od čega je već u zakupu temeljem 22 ugovora dano 265 hektara i to na razdoblje od 50 godina. Ti su ugovori potpisani 2015. U prijedlogu prije javne rasprave bilo je predviđeno da se u zakup može dati samo deset hektara ali je na prijedlog općinske načelnice Glorije Paliska koja je u javnoj raspravi jedina dostavila primjedbu maksimalni cenzus državnog poljoprivrednog zemljišta za davanje u zakup povećan na 100 hektara što je jednoglasno prihvaćeno. Općina Raša nije se odlučila za prodaju već samo za zakup zemljišta zainteresiranim kupcima vodeći računa o zakonskim propisima. Vedran Grubišić iz SDP-a pitao je kako se došlo do tih maksimalnih sto hektara zemljišta a općinska načelnica odgovorila je da je kroz razgovore uvidjela da je deset hektara premalo pa je procijenila i predložila maksimalno sto hektara za davanje u zakup.


Općinsko vijeće donijelo je i Procjenu rizika od velikih nesreća za područje općine Kršan koju je uz općinsku komisiju izradila tvrtka Metis Rijeka a objasnila Ivana Dubovečak uz Borisa Rogića, načelnika Civizne zaštite vatrogasne zajednice Isatrske županije. U procjeni su navedene i kategorizirane ugroze te njihove posljedice a nakon donošenja Procjene donijeti će se i Plan djelovanja za pojedinu ugrozu. Klaudio Blažina iz HSU-a primjetio je da bi kao ugrozu trebalo dodati i poplavu jer se Raša nalazi na plavnom području a Admira Žakula iz HDZ.a skrenula je pozornost na problem sa čišćenjem odnosno nečišćenjem dimnjaka i dimovoda u raši zbog čega bi moglo doći do požara. Građani su u sezoni grijanja ostali bez dimnjačara kojeg im je nametnuo Labin stan, rekla je Žakula a replicirao joj je Igor Radić, pročelnik jedinstvenog upravnog odjela ustvrdivši kako je dimnjačar sam prekinuo koncesijski ugovor zbog nemogućnosti obavljanja posla a općina je problem riješila privremenim angažiranjem drugog dimnjačara koji je dolazio po potrebi pa raša nije ostala bez dimnjačara. No, kako je rekla Dubovečak to područje ne spada u ovu Procjenu koja regulira požare na otvorenom već u neke druge pravilnike. (Branko BIOČIĆ)

prostorni plan općina raša raša naselje kršćin kršćin glorija paliska turističko naselje