Općina Raša još uvijek bez prostornog plana: Politička previranja onemogućila gradnju?

Općina Raša još uvijek bez prostornog plana: Politička previranja onemogućila gradnju?

26.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

RAŠA - Raša je jedna od tri istarske općine koje nisu donijele prostorni plan uređenja. S obzirom na to da je zakonski rok usvajanja prostornog plana istekao lani krajem ožujka, a detaljni planovi u zaštićenom obalnom pojasu nisu usklađeni s novom zakonskom odredbom, otad se ne mogu izdavati odobrenja za gradnju.

 

Načelnik Josip Knapić kaže da bi ovaj dokument od vitalnog značaja, koji je podloga za izradu »nižih« planova uređenja, trebao biti usvojen kroz dva-tri mjeseca. Finalnu verziju, naime, usklađuju u resornom ministarstvu, i to zbog, kako ističe, gospodarski atraktivnog dijela luke Bršica, odnosno tamošnjeg naselja Most Raša.
- Želimo osigurati preduvjet da se luka, bude li potrebno, prebaci iz državne u luku županijskog značaja te napraviti platformu za sve potencijalne ulagače koji su posjećivali to područje, pojašnjava Knapić.
Razloge kašnjenja ponajprije pronalazi u čestim političkim previranjima oko formiranja vlasti u općini. Kočio ih je, veli, i veliki dio zaštićenog obalnog pojasa koji iziskuje usklađenja te nedovoljna kadrovska ekipiranost, zbog čega su osuđeni surađivati s labinskom gradskom službom za prostorno planiranje.

- Državni fond za privatizaciju revizijom nam je oduzeo 220 hektara zemljišta u Raškoj dolini pa ćemo svoja prava braniti sudskim putem. Željeli smo ga uvrstiti u prostorni plan, odnosno u program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, dodaje.


Knapić odbacuje prigovor da je lokalna jedinica bez prostornog plana izgubljena u vremenu i prostoru. Općina nije, pojašnjava, u međuvremenu bila gospodarski zakočena budući da se u otvaranju radnih mjesta računalo na neke druge adute.
- Izjalovila se priča o Prvomajskoj koju nije pokrenuo kupac, slovenski poduzetnik Matija Jager. Nije zaživjela ni obnovljena zgrada nekadašnjeg 25. maja u općinskom središtu koju smo vidjeli kao potencijalni poduzetnički inkubator. Njen kupac, iseljenik Mario Milevoj, nema novih zakupaca poslovnih prostora, dodaje Knapić.
Naravno da bi, nastavlja, donošenje prostornog plana značilo pokretanje projekata, među kojima ističe one infrastrukturne u Ravnima, turističkog naselja koje je, bez kanalizacije i vodovoda, kako kaže, rak-rana ne samo Raše, već i cijele Labinštine.

Iako će u općini Raša zasigurno, s obzirom na nove zakonske odredbe u svezi s prostornim planovima uređenja - vezane uz zaštićeni obalni pojas, broj stanovnika, odnosno postotak izgrađenosti građevinskog područja - u konačnici zasigurno biti skresano ukupno građevinsko područje, načelnik je i tu optimističan. Kaže, naime, da će veći dio zahtjeva građana za povećanjem takvih parcela, iznesenih tijekom javne rasprave, ipak biti uslišan.

I. RADIĆ

pino knapić mario milevoj gradnja raša općina raša prostorni plan politika gospodarstvo