Općina Pićan ponovno pred blokadom: Općinski sud u Puli prihvatio žalbu Hypo Steiermark Leasinga

Općina Pićan ponovno pred blokadom: Općinski sud u Puli prihvatio žalbu Hypo Steiermark Leasinga

25.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Općina Pićan od ponedjeljka je iznova suočena s mogućnošću da joj račun blokira Hypo banka, zbog prisilne naplate 227 tisuća eura i pripadajućih zateznih kamata. Općinski sud u Puli prihvatio je, naime, žalbu Hypo Steiermark Leasinga i ukinuo privremenu mjeru zabrane naplate, koju je uveo na zahtjev Općine nakon što joj je banka u listopadu lani htjela naplatiti prvu ratu.


- Sada nam preostaje samo da se pokušamo dogovoriti s Hypom da nam pri skidanju s računa ostavi sredstva za normalno funkcioniranje, rekao nam je u telefonskom razgovoru pročelnik Anton Bažon.
Dugovanje je nastalo zato što je bivši načelnik Branko Ružić u srpnju 2004. godine potpisao zadužnicu o zapljeni računa. Na taj način je Općina postala drugi jamac platac obrtu Deco iz Kršana, koji je putem Hypo Steiermark Leasinga kupio radni stroj od tvrtke Decom, također iz Kršana. Budući da prvi jamac platac, vlasnik Deca Željko Paliska, u četiri godine nije ispunio obvezu, banka je krenula u pljenidbu općinskog računa.


Općina je privremenu zabranu tražila zbog sumnje u kazneno djelo jer zakon dopušta da jedinica samouprave bude jamac samo onim poduzećima kojih je većinski vlasnik. Usporedo s time podnijela je kaznenu prijavu protiv Ružića, o čemu Državno odvjetništvo još nije donijelo odluku.

R. S.

Hypo Steiermark Leasing pićan blokada bankrot željko paliska branko ružić anton bažon