Općina Pićan: Osim novog vodovoda, gradit će se i Vatrogasni dom

Općina Pićan: Osim novog vodovoda, gradit će se i Vatrogasni dom

27.12.2017. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Proračun Općine Pićan za 2018. godinu iznosi 11,5 milijuna kuna, izglasali su ga vijećnici na redovnoj sjednici Općinskog vijeća. Rashodi su 16,5 milijuna, a uravnotežit će se s viškom prihoda iz 2017.-e. Načelnik Općine Ivan Franković podnio je amandmane radi povećanja prihoda komunalnog doprinosa za 175 tisuća kuna i milijun kuna zaduživanja radi izgradnje vatrogasnog doma. Time su povećani rashodi u programu, protupožarne i civilne zaštite za 23 tisuće, a izgradnja vatrogasnog doma sa 100 tisuća povećana je na milijun kuna.

 

Više novaca za kulturu i školstvo

U programu javnih potreba u kulturi dodane su nove aktivnosti, za stručni skup „Istra u legendama i predajama“ pet tisuća, a za rekonstrukciju Barunove palače u mini hotel 50 tisuća kuna. Program javnih potreba u školstvu povećan je za 10 tisuća kuna, radi sufinanciranja prijevoza izleta učenicima osmog razreda. U programu javnih potreba socijalne skrbi, za sufinanciranje marendi djeci s posebnim potrebama, dodano je sedam tisuća kuna. Povećani su rashodi zaposlenima za 80 tisuća kuna, na projektu „Živa štrigarija“, radi zapošljavanja jedne osobe.

 

- Ovaj proračun je više društveno socijalni, a manje investicijski. Okrenut je građanima i vodi se računa da na svakom području stanovnici naše općine dobiju ono što im je najpotrebnije, rekao je Franković.

 

Kao predsjednica odbora za zdravstvo, socijalnu skrb i školstvo, Jasmina Slivar (nezavisna), predložila je da se učenicima srednjih škola, na početku školske godine odobri jednokratna pomoć za razne školske potrebe u iznosu od tisuću kuna. Vijećnik Dean Močinić (HSS) predložio je da se donese pravilnik o stipendiranju. Namjeru da se umjesto jednokratno, isplaćuju manji iznosi mjesečno, podržali su Fabricio Lukež (ID) i Daniel Stanić (IDS), uz obrazloženje da ako bi se dalo tisuću kuna odjednom, možda bi novac otišao na nešto drugo, a ne za nabavku učeničkih školskih potrepština.

 

Izgradnja vodovodne mreže u Kukurini

 

I načelnik Franković ocijenio je ne prihvatljivim prijedlog iz razloga što su u proračunu za 2018. predviđena sredstva za stipendije, pa će tim putem učenici primati određene iznose mjesečno. Radovi na izgradnji vodovoda na potezu Kukurini-Marišće, završeni su, još ima nekih problema na terenu i nezadovoljstva ljudi, o čemu je nadzor upoznat, a izvijestio je prisutne pod vijećničkih pitanja Milenko Baćac (HSS) .

 

- Posao mora biti napravljen profesionalno, a nedostaci otklonjeni u roku, naglasio je načelnik Franković. Predsjednik Vijeća Silvan Juran zamolio je Baćca, koji živi na tom dijelu i zna za sve primjedbe, da o svemu pismeno obavijesti nadležne službe u Općini.

 

- Na samom kraju još jedne uspješne poslovne godine, u kojoj smo uspjeli ostvariti gotovo sve ciljeve koje smo si zadali, svima se zahvaljujem na produktivnoj suradnji, pomoći i aktivnom sudjelovanju na ostvarivanju projekata koji su osmišljeni kako bi svi naši mještani bili zadovoljni, što nam je najvažniji prioritet. Ne sumnjam u to da će nova 2018. biti još bolja, produktivnija i podići našu malu općinu na još višu razinu. Mogu garantirati da svi u općinskoj upravi neumorno dajemo sve od sebe kako bi zadovoljili očekivanja naših ljudi, rekao je načelnik Franković. (Katarina ŠOŠTARIĆ - PERKOVIĆ)

 

 

 

općina pićan proračun vatrogasni dom ivan franković vodovod kukurini