Općina Kršan za zabranu parkiranja na Brestovi

Općina Kršan za zabranu parkiranja na Brestovi

8.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Općina Kršan pokrenula je inicijativu za zabranu parkiranja na platou trajektnog pristaništa u Brestovi, o čemu se prekjučer raspravljalo na sastanku nadležnih ustanova na temu pripreme turističke sezone.
Mario Paliska, ravnatelj Lučke uprave iz Rapca, koja pokriva i Brestovu, kazao je da je zaključeno da se operativni plato pretvori u čekaonicu za ukrcaj na trajekt.


- Zadužen sam za to da nađem tvrtku ovlaštenu za prometnu signalizaciju koja bi izradila projekt. Na sastanku su bili predstavnici Općine, policije, Lučke uprave i Jadrolinije. Budući da će sada mjesta za parkiranje biti samo uz cestu i na susjednim proširenjima, poput onog iznad svjetionika, moglo bi biti problema, kazao je Paliska, čija je Lučka uprava svojedobno i označila parkirna mjesta uz jedini kafić na platou. Pojasnio je da su se vozila često puštala na mjestima gdje su ometala ukrcaj i iskrcaj. Jučer u Brestovi nitko od prisutnih radnika raznih uslužnih radnji nije želio govoriti uz puno predstavljanje, niti fotografiranje, ali su rekli da su najveći problemi dosad bili s takozvanim vikendašima. Radi se o osobama koje na Cresu ili Lošinju imaju vikendice, ali ne odlaze tamo automobilima, već ih tijekom subote i nedjelje puštaju uz pristanište na istarskoj strani. Smetaju ih i nove tarife Jadrolinije, koja sada zaračunava visinu automobila, što poskupljuje prijevoz »caddyjima« i sličnim dostavnim vozilima.


U Brestovi se radi i na širenju pristaništa, kako bi novi Jadrolinijin brod od 85 metara mogao normalno pristajati. Radovi, koje izvodi Elektro-voda iz Cresa, kasne zbog lošeg vremena, a financira ih Ministarstvo mora s oko milijun kuna.

K. STEPČIĆ REISMAN