Općina i Labinkomerc u sporu za pet tisuća kvadrata

Općina i Labinkomerc u sporu za pet tisuća kvadrata

9.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

NEDEŠĆINA -Čiji su zapuštena zgrada i dvorište u najtješnjem susjedstvu Doma za starije osobe, zagonetka je za mnoge mlađe stanovnike općinskog središta, a pogotovo one izvan njega.

Radi se o nekretnini preostaloj od nekadašnje zadruge, a kome pripada odlučit će Trgovački sud u Pazinu jer ju je Općina Sv. Nedelja uknjižila kao svoje vlasništvo, a Labinkomerc u stečaju je ubraja u svoju stečajnu masu.
- Pedesetih godina prošlog stoljeća sva su poljoprivredna dobra, ugostiteljski objekti i trgovina djelovali u sklopu zadruga, a kada su se one rasformirale, poduzeća koja su iz njih nastala nastavila su služiti se pojedinim objektima, pa su oni na kraju privatizacijom postali dijelom njihovog temeljnog kapitala. Tako smo i nad Društvenim domom u Martinskom jedva dokazali svoje vlasništvo, kaže općinski pročelnik Elio Stepančić.


- Općina je 2005. godine iskoristila svoje pravo prema Zakonu o zemljištima, ali ono se ne odnosi na zgradu i okućnicu. Kao stečajna upraviteljica koja iz stečajne mase treba namiriti vjerovnike nisam imala drugog izbora nego vlasništvo tvrtke zaštititi sudskim putem. Najbolje bi bilo kad bismo se mogli sporazumjeti nagodbom, kaže Ombreta Belić Ilijašić.


Stvari se, čini se, bolje odvijaju za njih nego za Općinu jer je Trgovački sud prije godinu i pol dana donio prvostupanjsku presudu u njihovu korist, a sada se čeka odluka o žalbi. Do tada bivši poljoprivredni objekt kao skladište koristi građevinska tvrtka Ambienta iz Nedešćine prema ugovoru iz vremena kada je Labinkomerc bio trgovački div.

 


Zgrada na kat ima površinu od 200-tinjak četvornih metara, u prilično je lošem stanju i bez instalacija, a vrijednost joj se procjenjuje na oko pola milijuna kuna. Pripada joj 80-ak četvornih metara okućnice, a zajedno s dvorištem parcela se prostire na oko pet tisuća kvadrata.
Objekt je izgrađen 30-ih godina, a 1955. postaje dijelom Opće poljoprivredne zadruge Sv. Nedelja. Dvije godine kasnije mjesto je preimenovano u Nedešćinu, pa je i zadruga prilagodila svoj naziv. Ona djeluje do 1970. godine, kada se rasformira, a njezin kapital ulazi u sastav labinskog Trgovačkog društva Proleter koje sljedeće godine mijenja ime u Labin. U vrijeme samoupravnog socijalizma trgovačka djelatnost na Labinštini odvija se u SOUR-u Rabac-Labin iz kojega se 1989. izdvaja Labinkomerc koji 2000. godine odlazi u stečaj.


Bez obzira na to kome zgrada i zemljište pripadnu, njihova je sudbina izvjesna: bit će prodani i iskorišteni za stambenu ili poslovnu izgradnju.

R. SELAN

 

Foto: Zgrada i dvorište nekadašnje Opće zadruge Sv. Nedelja

Labinkomerc Nedešćina zgrada gospodarstvo Ombreta Belić Ilijašić.Elio Stepančić