OMV: Osnovana kompanija za gradnju LNG terminala na Krku

OMV: Osnovana kompanija za gradnju LNG terminala na Krku

5.10.2007. // Banka // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

OMV, jedna od najvećih srednjeeuropskih naftnih kompanija, priopćila je u četvrtak kako je s partnerima osnovala kompaniju Adria LNG koja će se baviti izgradnjom LNG (liquefied natural gas – ukapljeni naftni plin) terminala na otoku Krku.

U konzorciju se nalaze OMV Gas Intl. (25,58%), E.ON Ruhrgas (31,15%), TOTAL (25,58%), RWE (16,69%) te hrvatski Geoplin (1%). Adria LNG d.o.o. preuzet će aktivnosti kompanije Adria LNG Study kako bi se lokalno u Hrvatskoj pripremili detaljni planovi i faza izgradnje projekta.

Gradnja LNG terminala na Krku trebala bi koristiti cijeloj regiji, dodaju u OMV-u, a njime će Hrvatska biti jače integrirana u europsku plinovodnu mrežu. Werner Auli, član Uprave OMV-a zadužen za plin, kazao je kako je LNG terminal za tu kompaniju važan projekt koji bi trebao ojačati sigurnost opskrbe za tržišta koje opslužuje OMV.

Novi bi terminal trebao imati početni kapacitet od 10 mlrd kubičnih metara godišnje i trebao bi biti dizajniran za LNG tankere koji prenose do 265 tisuća kubičnih metara plina. Terminal bi mogao početi poslovati početkom 2012. godine, a konačna odluka o projektu očekuje se iduće godine, piše u priopćenju. Izvršni direktor Adria LNG kompanije bit će Michael Mertl, a predsjednik Upravnog odbora Reinhard Mitschek.

Za gradnju LNG terminala svojedobno je bila zainteresirana i hrvatska INA, a Bankamagazin očekuje odgovor INA-inog glasnogovornika na pitanje o tome je li INA u potpunosti odustala od projekta