Okupljanje oko »Vode u kamenu« fotografa Hrvatskih voda Mihajla Filipovića

Okupljanje oko »Vode u kamenu« fotografa Hrvatskih voda Mihajla Filipovića

23.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

RAŠA - U povodu Svjetskog dana voda Općina Raša i Turistička zajednica organizirale su u suradnji s rezervatom Liburna iz Mosta Raše i labinskim Vodovodom izložbu pod nazivom »Voda u kamenu«.

Posjetitelji su u muzejskom prostoru crkve sv. Barbare razgledavali radove fotografa Hrvatskih voda Mihajla Filipovića, a na otvorenom, oko fontane na trgu, izbor iz Liburnine zbirke muzejskih eksponata povezanih s korištenjem vode, o čemu je objašnjenja pružao Ivan Perko.
Otvarajući izložbu načelnik Josip Knapić istaknuo je važnost izvora u općini, prije svega Fontegaje i Kokota, za vodoopskrbu Labinštine. Za Filipovića je voda jedan od temelja svijeta, a njeno značenje prelazi ono materijalno. Dvanaest izloženih fotografija vode u interakciji s kamenom izabrano je među desetak tisuća radova nastalih tijekom njegovih 45 godina bavljenja fotografijom. Domaćinima je otvorenje izložbe čestitao Stanko Raguž, predsjednik KUD-a »Ivan Goran Kovačić« iz Velike kraj Požege, čiji su članovi vikend proveli u Raši kao gosti RKUD-a Rudar i Općine.

Raška fontana, isklesana iz jednog komada kamena, u potpunosti se uklopila u naziv priredbe. Oko nje su bili izložene drvene posude za vodu, monoksilni čamci – ladve koje su koristili stanovnici obronaka Raške doline prije njenog isušivanja, stotinjak godina star kip vodarice te minerali nastali djelovanjem vode. Panoima i drugim manjim radovima priključili su se učenici OŠ »Ivan Batelić« i labinskih OŠ Matije Vlačića, Centra »Liče Faraguna« te SŠ Mate Blažine. Svoj doprinos dali su i članovi raškog izviđačkog odreda, labinskog Crvenog križa i predstavnici Narodnog muzeja iz Labina.

Druženje je nastavljeno u rezervatu Liburna, u čijoj blizini su izviđači predstavili svoju novu stazu.

R. SELAN

Foto: Josip Knapić i Mihajlo Filipović 

 

mihajlo filipović dan vode hrvatske vode oš ivan batelić crveni križ liburna voda voda u kamenu