OFF program Labin Art Republike nastavlja se danom keramičara i izložbama

OFF program Labin Art Republike nastavlja se danom keramičara i izložbama

14.7.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Off program ovogodišnje Labin Art Republike nastavlja se tjednom izložbom u crkvici Sv. Stjepana, drugim po redu Danom keramičara te izlaganjem na otvorenom.
Prvi Dan keramičara održan je prošle srijede na šetalištu San Marco, gdje će i ovoga tjedna labinski umjetnici i njihovi gosti moći izlagati svoje keramičarske rukotvorine. Pored toga, posjetitelji će se moći upoznati s ovom vrstom umjetnosti te kupiti unikatne suvenire.  
izlaganje počinje u 18 i traje do 22 sata.
Do sada je u galerijskom prostoru crkvice Sv. Stjepana bio izložen rad Zapisi Noela Šurana, koji predstavljaju svjedočenja lindarskoga puka o običajima, događanjima i kulturi, a koja su ispisana na papiru i umetnuta u riblje konzerve. Izložba koja se otvara sutra, u srijedu 14.
srpnja jest treća iz ciklusa tjednih izlaganja mladih umjetnika u sklopu Republike, a na njoj će svoje radove izložiti: Nensi Benazić iz Marišća (kraj Potpićna), serija crteža "Divlje mačke", Greta Catela iz Pule, serija slika "Moja poezija", Elsa Demark Mazalović iz Brtonigle, unikatni
nakit "Reciklirani svijet" te Dijana Posavec iz Rijeke, unikatna ogledala.

Izložba se, dakle, može pogledati u Crkvici Sv.Stjepana, od 15. do 21.srpnja, svakodnevno od 18  do 22 sata.
Izlaganje na otvorenom novina je u programu Art Republike. Prvo takvo događanje održati će se 14. srpnja, duž ulice 1. maja (prema muzeju) od 18 do 22 sata. Svoje će umjetnine predstaviti: Ana Božac, art terapeut iz Funtane, Dijana Posavec, prof.likovne kulture iz Rijeke, Elsa Demark Mazalović, odgajateljica i voditeljica kreativne radionice Eliv iz Brtonigle, Greta Catela, prof. likovne kulture iz Pule, Martina Dussich, odgajateljica iz Buja, Sabina Damiani, studentica poslijediplomskog studija fotografije na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu, iz Umaga.

 

Nensi Benazić  «Divlje mačke»
 
Inspirirana divljim mačkama, autorica pokušava predočiti njihove fizičke i karakterne osobine. Serija crteža rađena je tušem, perom i kistom na papiru u tehnici krokia. 
Naglasak nije bio na detaljima, već u prikazu same  biti životinje; njihov karakter, temperament, položaj u određenom trenutku. U samo nekoliko poteza autorica obuhvaća  njihovu snagu i ljepotu. Ovisno o crtežu, životinja je prikazana kao dominantan element u okruženju ili kao živo biće savršeno uklopljeno i «sraslo» sa svojom okolinom.
Prikaz temperamenta životinja savršeno korespondira sa autoričinim rukopisom koji posjeduje veliku raznolikost u karakteru linija. Linija, u kojima je suzdržana velika snaga i naboj, ali i osjećaj za mjeru i suptilnost.
 
Nensi Benazić rođena je 1988. godine.
Studentica je 3. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstva. Živi u Marišću kraj Potpićna.
 
 
Greta Catela «Moja poezija»
 
Slike iz ciklusa «Moja poezija» predstavljaju subjektivan doživljaj prirode, koji se kroz umjetnički izraz materijalizira u novu realnost. Autorica pokušava doživjeti prirodu uvijek iznova; zadivljena i istovremeno začuđena njezinom  ljepotom, na taj način gradi svoj izraz
koji podsjeća na dječje stvaralaštvo. Jednostavni,  stilizirani pejzaži i motivi iz prirode podsjećaju na snovite predjele. Rađeni su kombiniranom tehnikom koja je polučila zanimljive likovne efekte. Dok su motivi na radovima stvarani  jednostavnim grafičkim izrazom, velika
pažnja posvećena je kolorističkoj podlozi koja u promatraču izaziva određenu dozu sjete.
 
Greta Catela rođena je 1985. u Malom Lošinju. 2010. godine diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, na odjelu kiparstva. Intenzivno se bavi kiparstvom, slikarstvom, te primijenjenom umjetnošću.  Živi i radi na relaciji Pula - Mali Lošinj.
 
 
Elsa Demark Mazalović «Reciklirani svijet»
 
Nakit iz ciklusa «Reciklirani svijet» sastavljen je od kombinacija recikliranog materijala i modelirajuće polimerske gline. Autorica udahnjuje novi život odbačenim stvarima, nadograđujući kreacije svojim emocijama. Inspiraciju nalazi slušajući jezik prirode, opažajući sklad boja i oblika koje ona tvori. Kod autorice je prisutna ambivalentnost u ljubavi i skrbi za
prirodu, te istovremena očaranost suvremenim otpadom. Aspekt prirodnog vješto se isprepliće s aspektom artificijelnog. Odbačeni predmeti, koje smo jučer smatrali smećem, dobivaju novi
oblik i sjaj u formi nakita koji šalje jasnu ekološku kritiku  društvu.
 
Elsa Demark Mazalović rođena je 1981. u Kopru.  Diplomirana je odgajateljica koja je svoju kreativnost pretvorila u profesiju, otvorivši kreativnu radionicu za izradu nakita ELIV.
Njezin nakit krasio je brojne modne revije, te je predstavljen na nekoliko izložbi, a može se pronaći u galeriji Agata u Novigradu.
Živi i radi u Brtonigli.
 
 
Dijana Posavec «Ogledala»
 
Svaka naša misao zapravo je skica stvarnosti, a kada smo suočeni s vlastitim likom, naše misli  fokusirane su na jedino biće nad kojim imamo potpunu moć - sebe. Putem ogledala, autorica se bavi oslobađanjem spiritualnih pogleda na svijet, a misao vodilja  je  - kako zaustaviti ljude pred vlastitim obrazom. Pri izradi ogledala korišteni su prirodni materijali (drvo, kamen, koža), a radovi su inspirirani
istočnjačkim tradicijskim elementima, posebice egipatskim. Egipatsko vjerovanje kako su oči ogledalo duše, u potpunosti zaokružuje koncept autorice; gledamo očima, ali vidimo dušom. 
Ogledala su u ovom slučaju mediji - karika između naših misli i opipljive stvarnosti.
 
Dijana Posavec rođena je 1984. u Rijeci.  Diplomirala je 2010. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti, odjel grafike. Osim grafikom, bavi se primijenjenom umjetnošću, naročito grafičkim dizajnom. Iza sebe ima mnoge idejne solucije promotivnih i ostalih rješenja vezanih za javnu publikaciju. Živi i radi u Rijeci.
 

mario gigović labin art republika