Odvjetništvo traži godinu dana zatvora za Kiršića zbog prijetnji Kajinu

Odvjetništvo traži godinu dana zatvora za Kiršića zbog prijetnji Kajinu

15.4.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zbog prijetnje saborskom zastupniku i potpredsjedniku IDS-a Damiru Kajinu Općinsko je državno odvjetništvo u Puli u kolovozu prošle godine podiglo optužni prijedlog protiv Adrijana Kiršića, labinskog obrtnika i vlasnika portala Labin.info, u javnosti najpoznatijeg zbog ukazivanja na niz nezakonitosti pri prodaji kuće u Rapcu gradskom vozaču Borisu Čekadi, kojem je pogodovao labinski gradonačelnik Tulio Demetlika.

Prijetnje Kajinu te Demetliki, zbog kojih traži godinu dana zatvora, Odvjetništvo mora dokazati na Općinskom sudu u Puli, gdje je za danas bila zakazana prva rasprava, ali ju je sutkinja Vera Glasnović-Gjoni odgodila do daljnjeg.

Kajin je policiji prijavio Kiršića krajem studenog 2009. godine, usred predizborne kampanje u kojoj je bio IDS-ov predsjednički kandidat, a gotovo 13 mjeseci nakon što je primio pismo koje je, kako navodi optužnica, "kod njega te kod Demetlike izazvalo osjećaj straha te bojazan za život njihove djece".

Kiršić niz godina javno zahtijeva na uvid službenu dokumentaciju o prodaji kuće u Rapcu, pri čemu je tražio i pomoć pojedinih političara koji se javno deklariraju kao borci protiv korupcije i kriminala, uključujući i Kajina. Tijekom dulje prepiske s Kajinom, 24. listopada 2008. uputio mu je pismo zbog kojeg se Kajin dulje od godinu dana nakon primitka obratio policiji, a Odvjetništvo je nakon sljedećih gotovo godinu dana podiglo optužni prijedlog. Kako je današnje ročište odgođeno, izgledno je da će ovaj slučaj dočekati još jedne političke izbore.

U optužnom prijedlogu zamjenica Općinskog državnog odvjetnika Mariza Stocco Katalenić navodi da je Kiršić "drugome ozbiljno prijetio da će njemu blisku osobu usmrtiti i da će mu uništiti društveni položaj, a djelo je počinjeno prema službenoj osobi u vezi s njezinim radom ili položajem, čime je počinio dva kaznena djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina prijetnjom" te predlaže za svako djelo 7 mjeseci kazne, odnosno jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Kiršića se tereti da je točno neutvrđenog datuma tijekom rujna pa do dana 25.10.2008. godine Kajinu, s ciljem da ga uplaši i uznemiri, te ujedno znajući da će prenijeti njegove navode Demetliki, kojeg je također želio uplašiti i uznemiriti, držeći ih odgovornim zbog nerazotkrivanja navodne krađe kuće u Rapcu, u pismu koje mu je odaslao na kućnu adresu u Krnici napisao niz prijetnji.

„Zamisli priču u kojoj netko uzlazi na sjednicu poglavarstva Labina i tamo sa dva pištolja poubija više od pola članova tog tvog IDS-ovog poglavarstva..? Zamisli situaciju kako neki lik iz te moje priče odlazi kod Demetlike doma i kako mu ubija sina i kćer? Demetliku pusti neka gleda i pati pored tijela njegove poubijane djece, pa onda Demetliki ostane dobar dio života za razmišljanje što je on zapravo do sada radio u svom životu da se upravo njemu to na kraju desilo“; „Zamisli priču kako netko dolazi kod tebe doma i kako ti ubija sina…?? Zamisli priču kako ti netko dolazi doma kroz 15 godina, kada tvoj sin već završava fakultet, kada ima djevojku, kada se sprema za vlastitu ženidbu, kada zasniva dom – obitelj i onda netko ubije tebi tvog sina ispred tvojih očiju na tvom kućnom pragu…?? Onda ti kaže u lice „to ti je za Demetliku i ukradenu kuću u Rapcu“; „Ako Demetlika može stvarno i suštinski zabraniti političko oglašavanje u Labinu u okviru nekakve kvazi HR demokracije i ljudskih prava - građanskih političkih sloboda, izražavanja vlastitog mišljenja, ako istovremeno to svi lokalno u vlasti toleriraju i potpomažu, onda mogu i ja za 15 godina ubiti tvog sina. To je naravno totalno bolesna konstrukcija, ali tu bolest nisam izmislio ja već ti i tvoj IDS.“ – dio je navoda koje Odvjetništvo izdvaja u optužnom prijedlogu.

U svom očitovanju optuženi Kiršić, uz napomenu da je u međuvremenu Županijski sud u Puli pravomoćno ukinuo kupoprodajni ugovor za nekretninu u Rapcu te da je saborsko Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa proglasilo Demetliku odgovornim te ga kazneno prijavilo, kaže da „ni pošteni Damir Kajin u vezi s tim konkretno tada nije učinio ništa“.

- Naravno da razumijem tu tužbu kao potpuno neosnovanu i bespredmetnu, da se ona svodi na klasični političko birokratski progon protiv mene, gdje se mene na bilo koji način pokušava onemogućiti da javno radim to što radim i da se otvoreno javno borim protiv kriminala i korupcije u lokalnom i širem istarskom okruženju. Ova optužnica ni po čemu nije na tragu bespoštedne borbe protiv kriminala i korupcije u Hrvatskoj, već je na tragu da se istarske institucije „pravne države“ bore protiv onih koji se javno bore da se lokalni korumpirani i nepošteni vlastodršci napokon maknu s javnih funkcija – pozicija vlasti i centara moći, kaže Kiršić.

 

kajin adriano kiršić prijetnja kazneno djelo prijetnje državno odvjetništvo