Održano polaganja vijenaca povodom 95. Obljetnice Labinske republike

Održano polaganja vijenaca povodom 95. Obljetnice Labinske republike

1.3.2016. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom obilježavanja 95. obljetnice Labinske republike, danas je  u spomen palim rudarima položeno cvijeće na spomen obilježju na Gradskom groblju, Štrmcu i Krvovoj placi (Vinež).

 

Prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Labina i saborski zastupnik Tulio Demetlika, koji je kazao kako je štrajk i samouprava rudara Labinštine trajala svega mjesec dana, od 2. 3. do 8. 4. 1921, te kako je Labinska republika bila jedna od prvih pobuna protiv fašizma u Europi.

 

Polaganju cvijeća prisustvovali su načelnici i zamjenici načelnika općina Labinštine, gradski vijećnici te predstavnici Policijske postaje Labin, Vatrogasne postrojbe Labin, udruga proizašlih iz domovinskog rata, Udruga antifašista i umirovljeni rudari s područja Labinštine.

 

Na polaganju vijenca na Krvovoj placi na Vinežu, prigodni program prirpemili su učenici Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" recitacijama na temu rudara, a prisutnima se obratio i Josip Štemberga, umirovljeni inženjer rudarstva i zadnji tehnički direktor Istarskih ugljenokopa, koji je istaknuo važnost žestokog otpora koji su rudari pružili Labinskom republikom protiv sistema koji nije vodio računa o radničkim pravima.

 

Svečani program 95. obljetnice labinske republike nastavlja se sutra u 10,00 svečanom akademijom na kojoj će prisustvovati i predsjednica Republike Hrvatske.

 

Više fotografija na Labin.hr

 

 

labinska republika polaganje vijenaca krvova placa gradsko groblje labin kova je nasa