Održano ispitivanje zdravstvenih i socijalnih potreba u Istarskoj županiji metodom fokus grupe

Održano ispitivanje zdravstvenih i socijalnih potreba u Istarskoj županiji metodom fokus grupe

25.4.2012. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Jučer je u Maloj vijećnici Grada Labina održano ispitivanje potreba u lokalnoj zajednici u sklopu ciklus utvrđivanja prioritetnih zdravstvenih i socijalnih potreba u svrhu izrade novog Plana za zdravlje za razdoblje od 2013. do 2016. godine kvalitativnom metodom fokus grupa (metoda grupnog intervjuiranja).

 

U Istarskoj županiji 2002.g. uz aktivnu participaciju građana i multisektorskim pristupom provedeno je istraživanje javnozdravstvenih potreba te je utvrđeno pet prioritetnih javnozdravstvenih problema koji su uključeni u Plan za zdravlje građana Istarske županije. Obzirom da su dugoročni ciljevi za 5 javnozdravstvenih prioriteta iz 2002. godine planirani do 2012. godine, Istarska županija je uz pomoć županijskog Tima za zdravlje u 2012.g. pokrenula novi ciklus utvrđivanja prioritetnih zdravstvenih i socijalnih potreba u svrhu izrade novog Plana za zdravlje za razdoblje od 2013. do 2016. godine.

 

Tijekom intervjua metodom fokus grupe pod moderiranjem predstavnika Društva psihologa Istre predstavnici raznih područja rada odgovarali su pitanja od toga kako žive stanovnici vašega grada/općine/ županije, da li mogu živjeti od svoga rada, imaju li problema pri pronalaženju zaposlenja,koji su pojedinci ili skupine najviše ugroženi (zdravstveno i socijalno) i trebaju najveću podršku zajednice, koje su njihove potrebe, kakav je status obitelji i kakva je usklađenost obiteljskog i profesionalnog života, koje usluge za usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života nedostaju, kakvi su prostorno ekološki uvjeti u kojima ljudi žive, koje usluge u području promocije zdravlja, prevencije i ranog otkrivanja bolesti nedostaju a koje treba unaprijediti na našem području, koje socijalne usluge nedostaju a koje treba unaprijediti na našem području i kako se ostale djelatnosti i sektori u lokalnoj zajednici mogu uključiti kako bi se postigla bolja kvaliteta života građana Istarske županije.

 

U fokus grupi su sudjelovali Aldo Miletić, Gloria Fable, Klaudio Dragovina, Dragica Blomberg, Irena Crvak, Alda Miletić, Alen Halilović, Štefanija Žumbar Prosenjak i Ivana Ahmićević.

 

potrebe županija kvaliteta života