Održane radionice o EU fondovima

Održane radionice o EU fondovima

10.5.2013. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom Dana Europe u srijedu 8. svibnja i četvrtak 9. svibnja održane su radionice o mogućnostima financiranja iz EU fondova namijenjene organizacijama civilnog društva te obrtnicima i poduzetnicima.

 

U srijedu je održana radionica za predstavnike organizacija civilnog društva. Prisutne je u ime Grada Labina pozdravila zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan te prezentirala način suradnje Grada Labina s organizacijama civilnog društva, financijska sredstva osigurana za njihov rad te projekte grada financirane u 2012. i 2013. godini iz bespovratnih sredstava Europske unije.

 

Predstavnice i osnivačice udruge SMART iz Rijeke Gordana Forčić i Zvijezdana Schulz Vugrin kroz prezentaciju dale su pregled pretpristupnih programa Europske unije te onih koji će biti dostupni nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i potakle raspravu prisutnih predstavnika udruga, ustanova, mjesnih odbora i zainteresiranih građana. Osmi toga, dale su i pregled trenutno otvorenih natječaja i onih koji se planiraju objaviti tokom ove godine te tematske prioritete Europske unije za razdoblje 2014 – 2020, čije će financiranje biti moguće iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog socijalnog fonda, Kohezijskog fonda, Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Strateški dokumenti za korištenje EU fondova koje svatko od potencijalnih prijavitelja mora proučiti jesu Nacionalni strateški referentni okvir i Operativni programi, a fokusiraju se na ključne sektore razvoja kao što su promet, zaštita okoliša, regionalna konkurentnost i razvoj ljudskih potencijala.

 

Od trenutno otvorenih natječaja dostupnih Hrvatskoj je natječaj za Program za cjeloživotno učenje za 2013. godinu za aktivnosti stručna usavršavanja i posjete i razmjene koji je otvoren do 17. rujna 2013. godine. Program omogućuje učenicima, studentima, nastavnicima, nenastavnom osoblju, stručnjacima u strukovnom obrazovanju, kao i svim zaposlenim i nezaposlenim osobama koje žele usavršavati svoja znanja i sposobnosti - sudjelovanje u poticajnim iskustvima učenja. Osim toga, u 2013. godini otvoren je još jedan rok za prijave na program Mladi na djelu i to do 1. listopada 2013. godine. Program Europa za građane, Aktivnost 1. Aktivni građani za Europu izravno uključuje građane, kroz projekte okupljanja građana gradova i općina iz različitih zemalja Europe ili pak kroz druge vidove građanskih projekata, a rokovi za mjeru 1.1 Sastanci građana pobratimljenih gradova su 1. lipnja i 1. rujna 2013. te za mjeru 1.2. Tematsko umrežavanje pobratimljenih gradova 1. rujna 2013. Putem hrvatskih nacionalnih institucija kao što su Ured za udruge Vlade RH, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, može se dobiti uvid u otvorene natječaje. Nakon przentacije udruge SMART Alen Halilović iz Udruge za mlade Alfa Albona iz Labina prezentirao je primjer dobre prakse, rad udruge Alfa Albona, odobrene projekte iz EU fondova kao i način rada u pripremi kvalitetnog projekta i kontinuirano provođenje edukacije za članova udruga.

 

Drugog dana u popodnevnim satima održan je program za obrtnike, male i srednje poduzetnike. Prisutne je u ime Grada Labina pozdravio zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković. Usluge Hrvatske gospodarske komore za poduzetnike kroz projekte Europska poduzetnička mreža i Erasmus za poduzetnike početnike predstavila je Lahorka Ropac, viša stručna suradnica u Županijskoj komori Pula. Od ove godine, Republika Hrvatska kao korisnica CIP programa, može po prvi puta sudjelovati u programu Erasmus za poduzetnike početnike. HGK kao posrednička institucija u programu Erasmus u naredne dvije godine omogućiti će zainteresiranim hrvatskim poduzetnicima da se uključe u program i pokušaju ostvariti međunarodnu razmjenu s poduzetnicima iz drugih zemalja. Europska poduzetnička mreža Hrvatske je projekt kojeg sufinancira Europska komisija iz programa – CIP za konkurentnost i inovacije. Više o samom projektu može se vidjeti na www.een.hr.

 

Direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti  predstavio je aktivnosti IDA-e, te odobrene EU projekte dok je voditeljica ureda Hrvatske banke za obnovu i razvoj – Pula Cinzia Zubin predstavila program kreditiranja projekata kandidata IPARD programa, dosadašnje aktivnosti i odobrene projekte kroz mjere SAPARD, IPARD Mjera 101 i 103, IPARD Mjera 301. Dala je preporuku svim potencijalnim prijaviteljima da se već u fazi planiranja konzultiraju se s bankom oko mogućnosti financiranja projekta. Ariana Vela iz tvrtke EU projekti govorila je o programima IPA i IPARD, načinima prijave i provedbe projekta te o novoj generaciji programa Europske unije – Strukturnim i Kohezijskim fondovima, te o novim natječajem Ministarstva poduzetništva i obrta „Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika“.

 

Prezentacije sa održanih konferencija možete preuzeti ovdje

 

 

eu eu fondovi fondovi dan europe