Održana tribina o gospodarenju otpadom

Održana tribina o gospodarenju otpadom

23.12.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

U petak, 20. prosinca u Gradskoj knjižnici Labin održana je javna tribina o gospodarenju otpadom u sklopu projekta Zelene navike za održivu Labinštinu.

Na tribini o projektu i ostvarenim rezultatima govorio je Robert Mohorović, viši stručni suradnik za međunarodne projekte Grada Labina kao voditelj projekta Zelene navike za održivu Labinštinu te Marijan Galović iz tvrtke Galović savjetovanje j.d.o.o.

S primjerima iz prakse prisutne je upoznao  Siniša Radiković iz tvrtke PRE-KOM d.o.o., javne tvrtke koja gospodari otpadom na području grada Preloga i jedanaest okolnih općina te Alen Golja iz tvrtke 1.Maj d.o.o. Labin koja gospodari otpadom na području grada Labina i općina Labinštine.

Gospodin Radiković u svom izlaganju predstavio je pet ključnih elemenata potrebnih za ostvarivanje iznimnih rezultata u gospodarenju otpadom, a to su; odvojeno prikupljanje od vrata do vrata, naplata prema količini te projekte Kompostane, sortirnice otpada i centra za ponovnu uporabu. Važnost ovog iskustva za Republiku Hrvatsku je u činjenici da se do izvrsnih rezultata došlo u kratkom vremenu i to vremenski ranije od svih rokova koji važe za RH i Europsku uniju.

Nositelj projekta „Zelene navike za održivu Labinštinu” je Grad Labin u suradnji s Općinama Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Pićan. Ukupna vrijednost projekta iznosi 583.808,54 kuna. Odobrena bespovratna sredstva Kohezijskog fonda iznose 496.237,25 kuna, a sredstva Fonda Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje provedbe projekata EU-a na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu iznose 52.542,77 kuna.

zeleno tribina gospodarenje otpadom