Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Labina / Delegacija Grada Carbonie obišla rudarska središta Labinštine (Audio)

Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Labina / Delegacija Grada Carbonie obišla rudarska središta Labinštine (Audio)

3.3.2010. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

U utorak održanoj Svečanoj sjednici Grada Labina odazvalo se stotinjak uzvanika. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Labina, Valter Poropat istaknuo je da je rudarstvo ostavilo neizbrisivi trag na Labinštini. Kazao j kako su u miru i zajedništvu razni narodi živjeli u suživotu te gradili bolju budućnost. U obraćanju uzvanicima Gradonačelnik Grada Labin, Tulio Demetlika kazao je kako je veličanstvena „Labinska republika“ dio vrijednosti koje Europa poštuje i cijeni te koje je ugradila u svoje temelje.

Nadalje je kazao (Prilog Tulio Demetlika). Nakon podsjetnika na rudarsku prošlost gradonačelnik je kazao da iako rudarskim podzemljem više ne odzvanja rudarski sretno, nužno je poželjeti sreću jer Podlabin sa prepoznatljivim urbanizmom i arhitekturom doživljava preobrazbu i reafirmaciju kroz nove javne i druge sadržaje. O projektu Piacala izdvojio je (Prilog Demetlika-Piacal).

 

Gradonačelnik se osvrnuo i na Udrugu Labin Art Express s projektom „Podzemni grad Labin“. Udruga je uspješno kandidirala prvi projekt u Hrvatskoj financiran iz programa Europske unije - Kultura 2007.-2013. Uz brojne uzvanike jučerašnjoj se sjednici odazvao i gradonačelnik rudarskog Murskog Središća, Josip Dobranović kao i gradonačelnik Grada Carbonie, Salvatore Cherchi.

Gradonačelnik grada Carbonie Salvatore Cherchi na Labinštini boravi od 01. ožujka do 04. ožujka. Za trajanja službenog posjeta Labinštini jučer je bio organiziran službeni prijem u prostorijama Grada Labina, a domaćin mu je bio gradonačelnik Grada Labina, Tulio Demetlika. Danas je prijem organiziran u Općini  Raša. Tom je prigodom načelnik Općine Raša, Josip Pino Knapić izdvojio (Prilog Josip Knapić). Delegacije su izmijenile prigodne darove, a Knapić je Cherchiu uručio premjerni primjerak rudarske lampe. Po završetku prijema organiziran je razgled Općine Raša i to Most Raša, Štalije i Skitača te obilazak brodom od Trgeta do Rapca.

dan labinske republike svečana sjednica salvatore cherchi carbonia bratimljenje