Održana sjednica Skupštine Mediteranskog kiparskog simpozija

Održana sjednica Skupštine Mediteranskog kiparskog simpozija

28.9.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Kultura

Stručni savjet Mediteranskog kiparskog simpozija predložio je dvoje umjetnika,  koji bi u iduće dvije godine trebali stvarati u Parku skulptura na Dubrovi.

Iduće, 2016. godine na MKS-u stvarat će zagrebačka kiparica Božica Dea Matasić, koju je Mediteranski kiparski simpozij sudjelovanjem na ovoj kiparskoj manifestaciji nagradio na 11. Trienalu hrvatskog kiparstva.

 

Matasić će raditi skulpturu naziva „Kula“ visoku 3 metra, a koja će se sastojati od 30 komada oblutaka. Projekt je vrijedan 160 tisuća kuna, a kako je u četvrtak na sjednici Skupštine Mediteranskog kiparskog simpozija izvijestio njegov predsjednik Zoran Rajković, projekt je kandidiran i prema Ministarstvu kulture.

 

Na simpoziju bi, prema prijedlogu Stručnog savjeta 2017. godine trebao stvarati ponajbolji hrvatski kipar mlađe generacije Ivan Fijolić, koji će nastaviti s projektom Bijele ceste odnosno izraditi još 2012. godine najavljenu 18. etapu pod nazivom Školica.

 

Podsjetimo da je posljednji saziv Mediteranskog kiparskog simpozija održan 2012. godine kada je uredno otvoren, ali ne i zaključen, odnosno nije do kraja realiziran. Tri sljedeće godine u Parku skulptura se nije radilo, već su one iskorištene za konsolidaciju, prije svega financijsku,  Mediteranskog kiparskog simpozija i izbor novog vodstva.

 

Tako će se 2016. godine, nakon četiri godine pauze, a što se u više od četiri desetljeća dugoj povijesti simpozija nikad nije dogodilo, na Dubrovi ponovno stvarati.

 

 Do sada je na MKS-u inače realizirano 95 skulptura i 16 dionica Bijele ceste. Na sjednici Skupštine rečeno je i kako će se do kraja godine završiti radovi na Informativnom punktu na Dubrovi te  ishodovati uporabna dozvola, pa će on u funkciji biti za iduću godinu. Info punkt služit će ne samo MKS-u, već i turističkim zajednicama Labinštine. Sinoćnja sjednica Skupštine Mediteranskog kiparskog simpozija bila je sazvana kako bi se donio i novi Statut Udruge, odnosno kako bi se on uskladio sa Zakonom u udrugama, a što se moralo provesti do kraja mjeseca. Novim Statutom bilo je potrebno imenovati i likvidatora, a odlukom skupštinara za likvidatora je imenovan, kao pravna osoba Grad Labin.

 

 

 

 

božica kipovi mks dea matasić obluci skulptura zoran rajković ivan fijolić dubrova mediteranski kiparski simpozij bijela cesta park skulptura