Održana redovna sjednica Skupštine TZ Grada Labina - o protekloj sezoni i nedostatku parkirnih mjesta

Održana redovna sjednica Skupštine TZ Grada Labina  - o protekloj sezoni i nedostatku parkirnih mjesta

18.11.2011. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Na jučer održanoj redovnoj Skupštini Turističke zajednice Grada Labina direktorica Ureda, Radmila Paliska Kos, osvrnula se na turističku sezonu 2011. koja doduše još uvijek traje. Napomenula je kako se ova turistička sezona, zahvaljujući zajedničkoj suradnji svih članica, proteže od mjeseca ožujka pa do konca studenog.

 

 

U odnosu na prošlogodišnju turističku sezonu, točnije u prvih deset mjeseci, dolasci su porasli za 12%, a noćenja za 7%. Na našem području najbrojniji su turisti iz nama najbližih emitivnih zemalja. Primjerice Nijemci su imali ukupni udio u dolascima od 34% te je u odnosu na prošlu godinu evidentirano povećanje broja njemačkih turista za 11%. Na drugom su mjestu Austrijanci koji participiraju sa 10% u udjelu dolazaka i imaju 26% povećanje u odnosu na godinu ranije. Na trećem su mjestu Talijani koji u ukupnim dolascima participiraju sa 9%, a u odnosu na prošlu godinu bilježe porast od 8%.

 

 

Turistička zajednica Grada Labina u sklopu planiranih aktivnosti u idućoj će godini radit će na implementaciji projekta pod nazivom Sentona (zaštitnica putnika) čiji su ciljevi unapređenje svih vidova ponuda i kreiranje velikog broja novih doživljaja u destinaciji te lokalno povezivanje u prezentaciji korisnicima. U planu je određivanje jedne rute za pješačenje koja bi prolazila kroz kulturne znamenitosti Labina, a pješacima će se na zanimljiv način, kroz kratke priče i legende prezentirati bogata povijest. Destinacija će se i dalje predstavljati na sajmovima, ali u planu je da se ove godine u Rapcu održi poslovna radionica u sklopu projekta By Croatia.

 

 

Od planiranih kapitalnih investicija izrađen je Projekt produljenja šetnice kod Girandelle, odnosno do hotela Bellewue, čija će realizacija biti prioritet u narednom razdoblju. Gorući problem u Rapcu tijekom špice sezone je nedostatak parkirnih mjesta osobito na potezu od St. Andree do Gornjeg Rapca i od Girandelle prema centru mjesta.

 

Prijedlog je da se „otvori“ više prostora na Prohaski i kod St. Anderee kako bi se riješio pritisak dnevnog parkiranja. Drugi prijedlog je uvođenje mini busa koji bi kontinuirano vozio na relaciji najveće prometne gužve. Predstavnici hotelskih kuća koje djeluju u Rapci, Rivijere Adria d.d. Poreč i Maslinice najavili su daljnja ulaganja u smještajne kapacitete, Maslinica će od iduće godine imati i hotel sa četiri zvjezdice. Radovi u hotelu Narcis već su započeli, a s kategorijom više dočekat će goste iduće sezone.

 

rabac tz labin rabac parking turizam sezona