Održana Rabačka regata 2013 - sudjelovao rekordan broj jedriličara - 145 iz 25 klubova

Održana Rabačka regata 2013 - sudjelovao rekordan broj jedriličara - 145 iz 25 klubova

23.9.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Sport

Prekrasno sunčano vrijeme i još veći broj natjecatelja u odnosu na rekordnu prošlu godinu obilježili su ovogodišnje izdanje Rabačke regate.

 

Od subote 21. do nedjelje 22. rujna jedriličarski klub Kvarner bio je domaćin još jednog izdanja Rabačke regate za klase Optimist, Laser 4.7 i Laser Radial. Na regatu se odazvao rekordan broj od 149 jedriličarki i jedriličara iz 25 klubova Hrvatske i Slovenije. U klasi Optimist prijavljeno je - 112, Laser 4.7 - 26 i Laser Radial - 11 natjecatelja.

Sve veća popularnost regate, velik broj natjecatelja te jaka konkurencija privukla je i klubove iz udaljenijih krajeva Hrvatske, tako su na regati prvi put, u njenoj novijoj povijesti, učestvovali i JK Helios (Stari Grad, Hvar), JK Žal (Betina, Murter) i JK Val (Šibenik) između ostalih.

 

Ukupno kroz dva dana odjedrena su predviđena pet plova. U subotu, prvi dan regate odjedrena su tri plova za klasu Laser Radial i po dva plova za klase Laser 4.7 i Optimist. Prvi plov je startao nešto poslije predviđenih 11 sati po burinu jačine 10 čv te je do 13 sati pao na tek 4 čv zbog čega je treći plov klase Laser 4.7 prekinut. Drugog dana uvjeti su bili jednaki. Po burinu od 10 čv koji je na trenutke jačao i na 12 čv flota od 149 jedriličarki i jedriličara odradila je ostale predviđene plovove, ukupno po pet za svaku klasu, te time privela još jedno izdanje Rabačke regate kraju. Prvi plov dana startao je u 10.00 sati i do otprilike 13.00 sati svi plovovi su privedeni kraju. Po povratku na kopno proglašeni su najbolji.

 

U klasi Radial prvo mjesto osvojio je Maks Vrščaj (WSC Črnomelj), drugo mjesto osvojio je Frane Grego (JK Galeb) i treće mjesto Bartul Plenkovoić (JK Helios). Najbolja djevojka bila je Petra Minić (JK 3. Maj). U klasi Laser 4.7 prvo mjesto osvojio je, kao i prošle godine, Paolo Mavričić (JK Opatija) sa čak četiri prva mjesta, drugo mjesto osvojio je Joško Galović (JK Opatija) i treće mjesto Rene Starić (SC Clivo). Rene Starić je bila ujedno najbolja u konkurenciji djevojaka. U klasi Optimist najbolji u ukupno poretku bio je Deni Martinović (JK Vega), drugo mjesto osvojila je Nina Škopac (SC Clivo) i treće mjesto Sven Stevanović (JK Maestral). U konkurenciji djevojčica najbolja je bila Nina Škopac (SC Clivo) ispred Jane Jelčić (YC Zagreb) i Paole Miletić (JK Kvarner) na trećem mjestu.

 

Jedriličarski klub Kvarner u klasi Optimist predstavljalo je 16 jedriličarki i jedriličara, standardni natjecatelji i oni kojima je ovo, osim Prvenstva JK Kvarner, prvo natjecanje i idealna prilika da na domaćem "terenu" steknu vrijedno iskustvo jedrenja na regati s velikim brojem natjecatelja. U klasi Laser 4.7 JK Kvarner je predstavljala Inga Kos.

 

Najbolja od domaćeg Kluba bila je Paola Miletić koja je zauzela 8. mjesto u ukupnom poretku čime je osvojila pokal za odlično treće mjesto u konkurenciji djevojčica do 12 godina. Odmah iza Paole na 9. mjestu bio je Leon Kalac, te na 10. mjestu Antonio Milevoj. Viktor Kulić Golja zauzeo je 33. mjesto u ukupnom poretku i 4. mjesto u konkurenciji dječaka do 12 godina. Anteo Šumberac zauzeo je 36., Karlo Diminić 63., Goran Šime Stipanov 68., Salvatore Ciurca 93., Eugen Kulić Golja 100. i Michele Daldon 101. mjesto. Najmlađi natjecatelji, polaznici ovogodišnje Škole jedrenja, Dino Kalac i Manola Miletić nisu uspjeli završiti plovove. Inga Kos u klasi Laser 4.7 zauzela je 25. mjesto.

 

VIDEO MATERIJAL:

 

1. dan http://www.youtube.com/watch?v=BY5Vup0lK4I&feature=c4-overview&list=UU609RXSqe6hvStyounmVl7g

2. dan http://www.youtube.com/watch?v=GlA7-xZLzJs&feature=c4-overview&list=UU609RXSqe6hvStyounmVl7g

regata jk kvarner jk kvarner rabac rabačka regata