Održana projekcija filma `Goli`

Održana projekcija filma `Goli`

16.3.2015. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

U petak je u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin održana projekcija dokumentarnog filma "Goli" u organizaciji Grada Labina. Prije prikazivanja samog filma, publiku je virtualno pozdravila autorica i redateljica Tiha Gudac, koja je kroz priču svoje obitelji, "malih" ljudi, dala život jednom projektu s "velikom" porukom o ljudskosti, boli i ljubavi.

 

Riječ je o dokumentarnom filmu čija ideja je bila prikazati  ljudsku stranu priče o Golom otoku, bez pretjeranog političkog osvrta. Namjera autorice je bila ta da se kroz filmski proces pokuša otkriti dugo skrivana istina njezine obitelji, koja je utjecala na njihov život i čije utiske osjećaju i danas njezini članovi. Potreba za odgovorima koja seže još iz djetinjstva, svoj vrhunac doživljava upravo sazrijevanjem same autorice.

 

Film tako progovara o jednoj  ljudskoj strani priče povijesti kroz svjedočanstava i sudbine ljudi koji su to proživjeli i posljedica koje su imali na one koji ih okružuju. Način na koji je Goli otok slomio društvo i time utjecao na današnje generacije prirodno proizlazi kroz razgovore koje autorica vodi sa svojim bližnjima. Time jedna osobna priča prenosi univerzalnu poruku o boli i trpljenju koja je svima poznata.

 

Osim arhivskih snimki koje pokušavaju rekonstruirati izgubljenu prošlost, u fotografiji filma nalazi se i jedna meditativna nota, koja vraća gledatelje u sadašnjost i emotivno putovanje same redateljice.

gradska knjižnica labin goli projekcija dokumentarni film tiha gudac