Stampar M - Stampar

Održana izložbena turneja „Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije“ te instalacija/akcija „Zastave“ u sklopu regionalne platforme „Rudnici kulture“, u organizaciji udruge L.A.E. XXI

Održana izložbena turneja „Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije“ te instalacija/akcija „Zastave“ u sklopu regionalne platforme „Rudnici kulture“, u organizaciji udruge L.A.E. XXI

18.9.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Krajem kolovoza i početkom rujna mjeseca dovršena je izložbena turneja mobilne izložbe „Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije“, jedna od prezentacijskih aktivnosti regionalne suradničke platforme „Rudnici kulture“.  Ova, druga po redu turneja (prva je realizirana u 2014.) obuhvatila je Srbiju (Remont Galerija, Beograd, 21.08.- 25.08.), Otvoreni prostor, Majdanpek, 28.08.-30.08.)  i Makedoniju (Zavod za zaštitu spomenika kulture i Muzej – Strumica, 03.09.- 07.09.), a bila je popraćena akcijom/instalacijom „Zastave“ Metal Gurua, umjetničke frakcije L.A.E. XXI.

Suorganizatori izložbi bili su Udruženje „Remont – nezavisna umetnička organizacija“ (Beograd), Udruženje građana “Zvuk i vizije” (Majdanpek) te Udruženje za kulturu i razvoj kreativne industrije “Kult-Tranzen” (Strumica). Na izložbi, čiji je selektor Branko Franceschi, učestvovali su Autopsia i Želimir Žilnik iz Srbije, Metal Guru i Dario Šolman iz Hrvatske, slovenska grupa Laibach, Vladimir Knežević i Mladen Miljanović iz Bosne i Hercegovine, te Irena Lagator Pejović iz Crne Gore. U cilju promocije te uključivanja u projekt domaćih, lokalnih umjetnika , u Beogradu i Majdanpeku gost umjetnik bio je Đorđe Odanović, a u Strumici Nikola Pijanmanov. Sve su tri izložbe bile su izuzetno dobro posjećene  i medijski popraćene.

Između navedenih izložbi umjetnička skupina Metal Guru, za ovu priliku u sastavu Dean Zahtila i Damir Stojnić, izvela je na 4 bivša rudarska lokaliteta (Rudnik Rtanj, Boljevac; Akeksinački rudnici, Aleksinac i Donji Pek, Majdanpek, Srbija te Rudnik Damjan, Radoviš, Makedonija) akciju „okupacije“ nekoliko rudarskih objekata postavljanjem  na njih niza stiliziranih, crno-bijelih rudarskih zastava s dva ukrštena čekića. Zamisao je bila da članovi Metal Gurua, sljednici nekadašnjih revolucionarnih istarskih rudara, s reminiscencijama na njihovu oružanu pobunu iz 1921.god. (tzv. Labinska republika) postavljanjem svojih Zastava na bivše rudarske objekte, objave njihovo zauzimanje te ih potom predaju pojedincima i/ili organizacijama u lokalnoj zajednici, na taj način simbolički najavljujući redizajn njihove tmurne, deprimirujuće i pomalo užasavajuće svakodnevnice, kao i potrebe za remodeliranje lokalne zajednice kroz revitalizaciju njene industrijske baštine te umjetničko stvaranje.

„Zastava prvenstveno označava pripadnost, odnosno identitet kao ukupnost činjenica koje služe kako bi se jedna osoba ili grupa osoba razlikovala od bilo koje druge. Zastava je unikatna i jedinstvena, zastava je prvi i posljednji pozdrav, ona nas vraća u prošlost, definira sadašnjost i predviđa budućnost, njene dalekosežne promjene i velike odluke.  Zbog svoje unutarnje simboličke i podsvjesne moći te integrativne funkcije zastava nadilazi granice, rase i religije te stvara jedinstveni učinak od mikro do makro i natrag. Zastava je simbol koji predstavlja određene vrijednosti, norme, mitove i rituale – ona je pogled na svijet, ona je “ethos”. Prvi susret s identitetom npr. neke države je njezina zastava i, povijesno gledano, imati zastavu znači imati nezavisnost i suverenost, a visoko dizati zastavu znači boriti se za određenu ideju i pronositi je dalje. Kako je misija projekta/platforme “Rudnici kulture” boriti se i pronositi ideju zaštite i revitalizacije bivših rudnika i industrijske baštine generalno,  Metal Guru odlučio je podići visoko svoju zastavu, kao povijesni uzvrat današnjem vremenu te pod njom pokazivati i promovirati svoj podzemni, umjetnički  i društveni identitet.“ (Metal Guru, 2015.)

Do kraja ove godine ova će se akcija nastaviti postavljanjem zastava na rudarske objekte u Ljubiji (BiH), Trbovlje (Slovenija), Kosovska Mitrovica (Kosovo) i  Mojkovcu (Crna Gora),te za Dan rudara 2016 i u Labinu (KuC „Lamparna“).

„Rudnici kulture“ projekt je multilateralne, međunarodne, interdisciplinarne suradnje, kog je inicirao Labin Art Express XXI, Labin (Hrvatska), uz potporu European Cultural Foundation (ECF) i drugih donator. U prvoj fazi (01.01.2013. ― 31.12.2014.) projekt se provodio u suradnji s partnerima: Manifest, Prijedor i JP “Turizam Banovići”, Banovići (BiH), Terra Nostra, Mojkovac (Crna Gora), Fondacija Balkankult intereg, Irig (Srbija), JU „Center za idrijsko dediščino“, Idrija (Slovenija) te Polygon, Zagreb (HR), a konačan je rezultat bio uspostava istoimene regionalne suradničke platforme. Prva faza projekta završena je izložbenom turnejom „Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije“(03.11.-13.12.2014.), u sedam bivših rudarskih mjesta od Slovenije do Crne Gore (Nova galerija DDT – Trbovlje,  Stavba opuščene rudniške strojnice “INZAGHI”, Idrija / SI; Kulturno-obrazovni centar Boljevac , Centar za kulturu i umetnost Aleksinac / RS; Centar za kulturuNenad Rakočević” Mojkovac / ME; “Radnički dom” Rudnika mrkog uglja Banovići, Muzej Kozare, Prijedor / BA), izdavanjem monografije te kratkog dokumentarnog videa.

U drugoj fazi (01.01.2015.-31.12.2016.), koja je upravo u tijeku, osnovni je cilj daljnje širenje i razvoj te formalizacija regionalne, suradničke platforme kao međunarodne udruge za revalorizaciju, zaštitu i revitalizaciju vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, u kojoj je rudarstvo bilo ne samo jedan od generatora gospodarskog i sveopćeg društvenog razvoja, nego i jedno od rijetkih područja u kome su tradicionalna povezanost i solidarnost njegovih najvažnih aktera – rudara nadišli kasnije nacionalne i (novo)državne podjele i sukobe. Tijekom ove godine platforma je proširena s novim partnerima: Kult Tranzen, Strumica (Makedonija), Loke studio, Zagorje ob Savi (Slovenija), Remont, Beograd (Srbija), i suradničkim organizacijama: Zvuk i vizije, Majdanpek (Srbija),Kosova në Lëvizje, Priština (Kosovo) – zahvaljujući kojima su istraženi i dokumentirani do sada neobrađeni rudarski lokaliteti u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu. U narednom periodu cilj je također da se regionalna platforma proširi i na ostale zemlje jugoistočne Europe (Albanija, Grčka, Turska, Bugarska,..), s ciljem osnivanja europske kulturne platforme, koja će uz potporu EU fondova omogućiti ponovnu uspostavu veza između bivših rudarskih mjesta i regija te njihovu kulturnu i druge oblike suradnje, u svrhu iniciranja i provedbe zajedničkih projekata.

*

 

Platformu „Rudnici kulture“ u 2015. sufinanciraju:

Zaklada „Kultura nova“, Ministarstvo socijlne politike i mladih, Istarska županija.

www.rudnicikulture.com

Rudnici kulture Srbija Makedonija L.A.E. XXI Zastave Metal Guru Labin Art Express XXI izložbe performans Beograd rudnik platforma kolovoz spomenik XXI