Održana 1. sjednica Savjeta za sigurnost prometa, prezentiran Plan održive urbane mobilnosti

Održana 1. sjednica Savjeta za sigurnost prometa, prezentiran Plan održive urbane mobilnosti

24.6.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U petak, 21. lipnja, u Maloj vijećnici Grada Labina, održana je prva sjednica Savjeta za sigurnost prometa Grada Labina u ovom mandatu. Imenuje ih gradonačelnik kao svoje savjetodavno tijelo, na razdoblje od 4 godine, a čine ga, u aktualnom mandatu od 2024. do 2028. godine: predsjednik Serđo Mandić, zamjenica predsjednika Radmila Pekas (MUP - PP Labin), te članovi Dalibor Zupičić (LABIN 2000) Astrid Glavičić (TZGL), Dalibor Jovanović (IRENA), , Igor Miletić (Studio 92) i Paolo Lukež (Županijska uprava za ceste IŽ).

Na prvoj sjednici Savjeta prezentiran je Plan održive urbane mobilnosti (SUMP) Grada Labina. SUMP predstavlja strateški dokument iz područja prometa čiji je cilj razvoj održivog prometnog sustava te, općenito, povećanje kvalitete života građana i posjetitelja. Osnovni cilj donošenja SUMP-a je zadovoljiti potrebe za mobilnošću, danas i u budućnosti te osigurati bolju kvalitetu života u gradovima i njihovoj okolini. Smanjenje korištenja osobnih vozila za prelaženje kraćih relacija unutar grada te povećanje udjela korištenja javnog prijevoza, bicikliranja i pješačenja što rezultira brojnim ekonomskim koristima, a uz to doprinosi ekološkom aspektu kao i smanjenju potrošnje energije.

Izrada Plana odvija se kroz četiri koraka. Prvi korak bio je prikupljanje informacija o postojećem stanju prometnog sustava grada Labina, tj. postojećim i potencijalnim problemima. Po završetku analize započela je izrada nacrta dokumenta, čija se konačna verzija trenutno prezentira zainteresiranim dionicima. Prezentacije se nastavljaju početkom rujna, i to građanima kroz mjesne odbore, nakon što se konstituiranje novih Vijeća mjesnih odbora, nakon izbora održanih 9. lipnja, očekuje u prvoj polovici srpnja.

Izradu studije financiralo je javno trgovačko društvo LABIN 2000 d.o.o., koje je i koordinator projekta u ime osnivača, Grada Labina, dok je izrađivač Fakultet prometnih znanosti iz Zagreba. Do kraja ove godine, a nakon prezentacije široj javnosti, planira se dovršetak finalne verzije SUMP-a te usvajanje Plana na Gradskom vijeću, paralelno s planiranjem i usvajanjem gradskog proračuna za iduću godinu, a posljedično i implementiranje prvih predloženih rješenja već u 2025. godini.

plan održivce urbane mobilnosti mobilnost promet